Zusterhuis en school Meijersdorp

Locatie Pastoor Meijerstraat 3 en 5 / Kerkstraat 14
Architect Kerk: Alfred Tepe, Amsterdam / Mariaschool en zusterhuis: Joh. Sluymer, Enschede
Jaar Kerk 1903 / Zusterhuis 1928 / Mariaschool 1930
Bouwstijl Kerk: Neogotisch
Opdrachtgever R.K. Parochiaal Kerkbestuur
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Meijersdorp is een kleine eenheid van gebouwen in het noordoosten van Glanerburg waar onder meer een zusterhuis, een school en een kerk deel van uitmaken. De kerk aan de Kerkstraat is in 1903 gebouwd naar een ontwerp van architect Alfred Tepe. Het Zusterhuis St. Maria en de Marioschool, beide gelegen aan de Pastoor Meijerstraat, werden respectievelijk in 1928 en 1930 gebouwd en zijn beide van de hand van de architect Johan Sluymer.

Het Zusterhuis werd gebouwd in opdracht van het R.K. Parochiaal kerkbestuur en deed dienst als bewaarschool. Het pand van één bouwlaag is opgetrokken in een donkere baksteen onder een met donkere pannen bedekt schilddak voorzien van diverse dakkapellen. De entree met bovenlicht is geplaatst onder een rondboog van schoonmetselwerk. Boven de deur de tekst ‘St Maria’ en aan weerszijden van de deur het huisnummer en een naambordje. Aan de rechterzijde bevindt zich een grote aanbouw die aan verschillende kanten tuindeuren heeft. De vierkante vensters zijn voorzien van een roedenverdeling en bovenlichten.

Het naastgelegen schoolgebouw is opgetrokken in een expressionistische eenvoudige baksteenarchitectuur en bestaat evenals het zusterhuis uit één bouwlaag onder een schilddak. De plattegrond van het gebouw heeft enkele knikken, waarmee het aansluit op de bocht in de straat. De entree van de school bevindt zich in een portaal onder een gemetselde rondboog. Boven de entree de naam van de school ‘Maria school’. De topgevel is voorzien van schoonmetselwerk. De vleugels met klaslokalen zijn aan de voorzijde voorzien van gesloten gevels met strookramen, aan de achterzijde zijn grote vierkante vensters geplaatst.

De Mariaschool is aan de achterzijde verbonden met de voormalige jongensschool aan de Kerkstraat. Aan deze straat bevindt zich ook de R.K. kerk ‘O.L. Vrouwe van de Allerheiligste Rozenkrans’, gebouwd in een neogotische stijl. Na P.H. Cuypers was Tepe de belangrijkste architect van de neogotiek in Nederland. De kerk kenmerkt zich door symmetrische bakstenen gevels, spitsbogen tussen steunberen en een ranke torenspits op het hoog opgaande dak. De naastgelegen parochie werd in 1907 gerealiseerd naar een ontwerp van A.L. Clemens.