Woonhuis Wamelink

Locatie Het Brunink
Architect Erik Wamelink
Architectenbureau Bureau voor architectuur Erik Wamelink (Lievelde)
Jaar 2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Particulier

Aan de uiterste zuidzijde van de stad Enschede ligt Het Brunink, een “woonlandschap” te midden van het Twentse hoevelandschap waar verschillende woningen zijn gerealiseerd in particulier opdrachtgeverschap. Één van deze woningen valt in het bijzonder op door het uiterst sobere maar krachtige ontwerp; een geabstraheerde boerenschuur afkomstig van de hand van architect Erik Wamelink.

Wamelink liet zich inspireren door het sterk landelijke karakter van de locatie. Hij besloot het woonhuis vorm te geven als een grote schuur en ontwierp een woning van 26 meter lengte waarbij alle faciliteiten onder één groot dak zijn ondergebracht. Het huis staat centraal op de kavel en heeft geen bijgebouwen, waardoor alle aandacht uitgaat naar de hoofdvorm. Ook bij de materiaalkeuze is aansluiting gezocht op de landelijke bouwtraditie. De gevels zijn bekleed met zwarte houten planken, de kozijnen zijn uitgevoerd in hout en het dak is bedekt met pannen. Deze sobere traditionele materialen zijn afgewisseld met een volledig in glas uitgevoerde zuidgevel, een fraai contrast dat het hedendaagse karakter van de woning versterkt.

De woning ligt 1 meter diep en heeft een voetprint van 18 meter, de overige 8 meter zweven boven de tuin. Door dit grote overstek is aan de zuidzijde een overdekt terras ontstaan, terwijl aan de voorzijde de entreepartij wordt beschut. Deze geeft toegang tot de hal die is voorzien van grote dakvensters. Het daglicht leidt de bezoekers naar het woongedeelte dat op de verdieping is ondergebracht en wordt getypeerd door de in het zich gelaten dakconstructie. Doordat de woonkamer 1,4 meter boven het maaiveld ligt, is een weids uitzicht op het coulisselandschap gecreëerd. Verdiept bevinden zich de berging en slaapvertrekken. De slaapkamers liggen langs de oostgevel en zijn voorzien van grote schuifpuien. Deze geven toegang tot een terras en zorgen tegelijkertijd voor een optimaal profijt van de ochtendzon. Doordat de vertrekken verdiept liggen zijn ze in de zomer aangenaam koel en in de winter warm.