Woonhuis De Wigwam

Locatie Bolhaarslaan 82
Architect F.S. Baartman (Enschede)
Bouwstijl Jaren 30
Opdrachtgever J.H.W. Robers

Aan de Bolhaarslaan staan verschillende fraaie woningen uit de jaren 30 van de 20e eeuw. Één ervan is “De Wigwam”, een monumentaal dubbel woonhuis met een karakteristiek rieten dak. De Wigwam werd in 1935 gebouwd in opdracht van de heer Robers, naar plannen van de Enschedese architect Baartman.

De fraaie woning is opgetrokken in rode baksteen onder een fors samengesteld schilddak. Hoewel het pand op het eerste oog een eengezinswoning lijkt, betreft het hier een dubbel woonhuis. Rechts in de voorgevel bevindt zich een teruggeplaatste entree, die toegang verleent tot het rechter woonhuis. In de linkerzijgevel bevindt zich een tweede entree die toegang geeft tot het linker woonhuis. Beide woningen zijn op de begane grond opgedeeld in een gang, een keuken en een lange woonkamer, die is samengeteld uit twee leefruimtes met tussendeuren en een erker. Doordat de woonkamer van het linkerhuis een kwartslag is gedraaid ten opzichte van het rechter, is een asymmetrisch aanzicht ontstaan en heeft het pand zowel in de voorgevel als in de linker zijgevel een ronde uitbouw. Boven beide erkers bevindt zich een ingemetseld balkon, dat wordt beschut door het grote overstekende dak. Bij de erker aan de voorzijde wordt het dak gedragen door houten balken.

Het dak is visueel van de gevel gescheiden door een lange serie vierkante ruitvensters met groenwitte kozijnen. Ook de erkers zijn voorzien van brede vensterstroken. Achter op het dak en aan de rechterzijde bevinden zich brede dakkapellen. In de noordoosthoek van het dubbele woonhuis bevindt zich een garage met een fraaie deur onder rondboog, die – evenals de entreedeuren – is uitgevoerd in blank hout.