Wooldrikspark

Locatie Gronausestraat
Architect Oorspronkelijke tuinaanleg: D. Wattez en/of P.H. Wattez 1893 / Koetshuis: G. Beltman 1886
Bekend van D. Wattez en P.H. Wattez zijn vader en zoon
Jaar Buitenplaats: 1885 / Park: 1951
Bouwstijl Engelse landschapsstijl
Opdrachtgever Buitenplaats: H. ter Kuile
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Het historische Wooldrikspark ligt net buiten de singel aan de oostkant van de stad. De voormalige fabrikantenbuitenplaats werd in 1885 gesticht door de familie Ter Kuile en werd in 1951 aan de stad Enschede geschonken. Het park dankt zijn naam aan het vroegere Erve Wooldrik, dat al in de 15e eeuw werd gesticht en waarvan nog een boerderij resteert uit 1788.

In 1883 werd op het voormalige erf door het echtpaar Mr. Hendrik ter Kuile-Cromhoff een villa gebouwd. Twee jaar later besloot de familie Ter Kuile er een buitenplaats te stichten. In 1886 werden een zomerhuis en een koetshuis met koetsierswoning gebouwd, naar ontwerp van G. Beltman. In 1893 werd een tuin aangelegd in Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van tuinarchitect Wattez. Kenmerkende elementen zijn de grote vijver, de slingerende paden en de glooiende grasvelden afgewisseld met bebossing. Het Wooldrikspark staat bekend om de vele prachtige solitaire bomen, waarvan sommige exemplaren meer dan honderd jaar oud zijn. Deze historische bomen staan aan de bosrand, rond de vijver en op het grasveld voor het koetshuis.

Het huidige park heeft een oppervlakte van 6 ha en is daarmee veel kleiner dan bij de aanleg. In de loop der tijd zijn stukken van het park verkocht voor wegenaanleg en woningbouw. In 1950 besloot de textielfabrikant Gerrit Jan van Heek het resterende landgoed aan te kopen en aan de gemeente te schenken. De villa moest in 1965 worden afgebroken vanwege achterstallig onderhoud. De villa lag ongeveer op de plek van het 'bloementerras', dus met prachtig uitzicht op de vijver. Naast de vijver met fontein bevindt zich een speelweide. Ook is er een 'eendenterras' aangelegd waar kinderen de eenden en vissen kunnen voeren. In de 18e eeuwse boerderij is een kinderboerderij gevestigd. Het Koetshuis met tuin is particulier bewoond en gedeeltelijk in gebruik als atelier.

Het park wordt sinds 1982 omsloten door een prachtig sierhekwerk dat afkomstig is van de in 1972 afgebroken villa Kleiboer, gelegen op de hoek van de Molenstraat en de Deurningerstraat. In het park bevinden zich verschillende sculpturen. Bij de entree aan de Gronausestraat bevindt zich een abstract werk van Henk Maassen. Bij de kinderspeelplaats en in het Roekenbos staan werken van Laurens Morsink.