Winkelcentrum Sterrenhof

Locatie Maanstraat, Zonstraat
Architect Joop Ter Horst, Barend Scherpbier
Architectenbureau Beltman Architecten (Enschede)
Bekend van Gezondheidscentrum Twekkelerveld, Rode Doos
Jaar 2007
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever DnA Zwolle (Domijn, AM Vastgoedontwikkeling)

In 2007 werd het winkelcentrum in de wijk Twekkelerveld heropend, na een grondige verbouwing en uitbreiding naar ontwerp van Joop ter Horst en Barend Scherpbier van Beltman Architecten. De vernieuwing van het winkelcentrum maakte deel uit van de grootschalige herstructurering van de woonwijk. Het winkelcentrum “Sterrenhof” is centraal gelegen aan de Maanstraat, tegenover het eveneens door Beltman ontworpen Gezondheidscentrum Twekkelerveld.

Het oorspronkelijke winkelcentrum uit de jaren ’50 bestond uit een rechthoekig complex van drie bouwlagen rond een groot binnenhof. Een deel van dit bestaande winkelcentrum is bij de herontwikkeling gehandhaafd en opgenomen in het nieuwe ontwerp, waarbij de gevel een facelift heeft gekregen. Het grootste gedeelte van het oude complex is echter gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw met een uitbreiding aan de oostzijde, waarmee het winkeloppervlak is verdubbeld naar bijna zevenduizend vierkante meter.

Het complex is opgetrokken in rode baksteen en wordt gekarakteriseerd door een pragmatische en ritmische vormgeving. De winkels zijn voorzien van grote puien tussen gele bakstenen pilaren. De eerste en tweede verdieping bieden plaats aan appartementen met uitkragende balkons. Prominent aanwezig is de zeven verdiepingen tellende woontoren op de hoek van de G.J. Van Heekstraat en Rigelstraat, die het gebouw tot een oriëntatiepunt in de wijk maakt.

De Sterrenhof biedt de bewoners van Twekkelerveld en omliggende wijken een gevarieerd winkelaanbod, waaronder twee supermarkten, verschillende versspeciaalzaken, een drogisterij, een bloemenwinkel en horecagelegenheden. Boven de winkels en in de woontoren bevinden zich in 83 appartementen in verschillende typen.