West-Indië School

Locatie Bonairestraat 9
Architect A.H. Op ten Noort
Architectenbureau Dienst Openbare Werken en Volkshuisvesting Enschede
Bekend van Huize Sonnevanck, Pathmos, Kortenaerschool
Jaar Ca. 1913
Bouwstijl Traditioneel
Opdrachtgever Gemeente Enschede

Ten noorden van het vroegere Rigtersbleek fabriekscomplex ligt het Plein West-Indië, een kleine arbeiderswijk uit het begin van de 20e eeuw. Centraal in het wijkje ligt de West-Indië school, een fraai pand in traditionele vormen ontworpen door architect A.H. Op ten Noort.

De school is opgetrokken in rode baksteen en heeft een fors samengesteld zadeldak. Het gebouw staat op een U-vormige plattegrond rond een binnencour met centraal in de voorgevel de entreepartij. Deze bestaat uit een dubbele toegangsdeur met rondom ruitvensters, geplaatst onder een fraaie gemetselde rondboog met sluitsteen. Aan weerszijden van de entree zijn getoogde ramen geplaatst met geruite bovenlichten. De zijrisalieten met zadeldaken markeren de beide vleugels, waarvan de gevels zijn voorzien van grote rechthoekige vensterpartijen. Centraal op het dak staat een opvallend rood met wit torentje met uurwerk en koperen dakje.

De hoofdentree geeft toegang tot de vestibule, die uitkomt op een groot centraal lokaal dat werd gebruikt voor “vrije en orde oefeningen”. Links van de entree ligt een personeelskamer, rechts de kamer van het schoolhoofd. Vanuit de vestibule leiden twee smalle gangen naar de oost- en westvleugel. Beide vleugels hebben een verschillende plattegrond. De rechthoekige westvleugel telt vier opeenvolgende klaslokalen, terwijl de oostvleugel drie opeenvolgende lokalen telt en aan het eind verbreed om plaats te bieden aan twee zijdelings geplaatste lokalen. Langs de binnengevels van het gebouw zijn toiletten geplaatst.

In 1981 is de school uitgebreid met een rechthoekige nieuwbouw in de zuidwesthoek van het bestaande pand. Deze biedt plaats aan een gymnastiekzaal met kleedkamers en een berging. Ondanks de sobere en rechtlijnige vormgeving van deze aanbouw is het historisch aanzicht van de school intact gebleven, waardoor deze nog altijd beeldbepalend is voor het monumentale karakter van het Plein West-Indië.