Warenhuis V&D

Locatie Korte Hengelosestraat 1
Architect Jan Kuyt
Bekend van Huisarchitect V&D
Jaar 1939
Bouwstijl Amsterdamse School / Functionalisme
Opdrachtgever Vroom en Dreesman
Bijzonderheden Rijksmonument

In 1939 werd in Enschede een vestiging van het warenhuis Vroom & Dreesman geopend, in een pand ontworpen door architect Jan Kuyt (1884-1944). Het warenhuis in Enschede is één van de laatste in een serie warenhuizen die hij ontwierp voor V&D. Aanvankelijk ontwierp Kuyt in de stijl van de Amsterdamse School, maar het warenhuis in Enschede toont zijn overgang naar een meer functionele en zakelijke stijl.

Het monumentale pand is opgetrokken in een gele baksteen, die in Noors kettingverband is gemetseld. Het pand heeft een zichtbaar gelaten betonconstructie en kozijnen van stalen glasprofielen, gescheiden door halfzuilen die verticaal zijn betegeld. Door de rondlopende hoeken heeft het gebouw een horizontale belijning, die wordt versterkt door de betonnen luifels. De luifel boven de begane grond liep voorheen langs de hele gevel, maar is aan de oostgevel vervangen door een glazen uitbouw. Op de luifel stond voorheen met grote letters ‘Vroom en Dreesman’. De lange zuidgevel heeft een klein erkertje en wordt in het midden doorbroken door twee uitspringende verticale baksteenvolumes, met daartussen ramen van gebrandschilderd glas, die voor een prachtige lichtinval zorgen.

Ruim dertig jaar was het warenhuis V&D gevestigd in het gebouw. De begane grond en eerste verdieping waren bestemd voor het winkelende publiek. Op de tweede verdieping bevonden zich de kantoren, een kantine en opslagruimten. Na jaren van leegstand is het pand in 2007 grondig gerenoveerd naar een ontwerp van Suzanne Mulder van IDEA Architecten uit Arnhem. Vanaf toen bood het onderdak aan Het Werkplein; het Centrum voor Werk en Inkomen. Tegenwoordig wordt het pand weer gebruikt als winkelruimte. Onder de V&D is de bewaakte fietsenstalling ‘De Graaff’ aangelegd, vernoemd naar het voormalig hotel De Graaff dat vroeger op het kruispunt stond.