Vredeskerk

Locatie Varviksingel / Dr. J. Wagenaarstraat 6
Architect J. Jans, Almelo en W.K. de Wijs Sr. En Jr., Enschede
Architectenbureau De Wijs en Jans Architecten, Enschede, Almelo
Jaar 1954
Bouwstijl Zakelijk expressionisme, neogotiek
Opdrachtgever Protestantse Gemeente Enschede, Gemeente Enschede

De Vredeskerk is een Protestantse kerk net buiten de Varviksingel aan de zuidkant van de stad. De kerk werd in 1953 gebouwd in van het college van kerkvoogden van de Nederlands Hervormde gemeente te Enschede. De kerk is ontworpen door De Wijs en Jans Architecten, een samenwerking tussen de architecten W.K. de Wijs senior en junior en J. Jans.

De kerk is ontworpen in een zakelijke baksteenarchitectuur met neogotische invloeden, die vooral spreekt uit de toepassing van spitsboogvensters. De kerk heeft fundamenten van kalkzandsteen en is opgetrokken in baksteen. De zadeldaken zijn belegd met donkere pannen, de ranke torenspits is voorzien van leien. Het gebouw bestaat uit twee rechthoekige volumes die samen een L-vormige plattegrond vormen. Het op het westen georiënteerde bouwdeel huisvest de eigenlijke kerk, bestaande uit een zaalkerk met kleine uitbouw aan de noordzijde die plaats biedt aan de consistorie. De hoge zijmuren worden gesteund door steunberen met daartussen vijf paren van twee spitsboogvensters die zijn voorzien va natuurstenen sluitstenen. De entree bevindt zich in de toren die is geplaatst tussen de kerk en het bijgebouw. De bewerkte houten deur is geplaatst onder een natuurstenen spitsboog en voorzien van een bovenlicht met gebrandschilderd glas. De toren is van boven opengewerkt met in natuursteen omlijst spitsbogen en is voorzien van schoonmetselwerk. Op de verdieping van de zaalkerk bevinden zich de orgelgalerij en bestuurskamer. Het orgel is in 1955 gebouwd door de firma D.A. Flentrop uit Zaandam. Het frontontwerp is gemaakt door Johannes Legêne.

Het lagere op het noordoosten georiënteerde bouwdeel doet dienst als bijgebouw en biedt plaats aan twee kleine zalen, een garderobe, toiletten en een keuken. Dit bijgebouw is opgetrokken in een meer sobere stijl dan de kerk. De voorgevel en is voorzien van vierkante ruitvensters en een centraal geplaatste entree onder een natuurstenen luifel. Rechts in de achtergevel bevinden zich openslaande deuren met bovenlichten voorzien van glas-in-loodvensters. Aan beide zijden van de centraal geplaatste entree bevinden zich vier kleine venstertjes.