Villa vZvdG

Locatie Museumlaan 13
Architect Peter Wilson
Architectenbureau Bolles+Wilson, M√ľnster
Bekend van Winkelcentrum Spuimarkt Den Haag
Jaar 2005
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Familie van Zuilekom - Van der Geest

De villa vZvdG was de eerste woning die gereed kwam aan de Museumlaan, een centrale as in de wijk Roombeek. Deze laan maakt deel uit van de zogeheten ‘Cultuurmijl’ en verbindt het museum TwentseWelle met het Rijksmuseum Twenthe. Aan de laan staan strak vormgegeven villa’s, die zijn gebouwd onder strenge beeldregie van supervisor Pi de Bruijn.

De bewoners stelden aan het exterieur van de woning vrijwel geen eisen. Zij wilden alleen een muurtje voor de kinderen om tegen te voetballen. Dit gaf architect Peter Wilson veel ontwerpvrijheid. Het resultaat is een grafisch en abstract huis met een opvallende gevel. Deze is uitgevoerd in overlappende groene en witte vezelcement platen, die normaal als dakbedekking worden gebruikt. Iedere drie groene banden worden gevolgd door één witte, waardoor het huis een sterke horizontale belijning heeft. Doordat de witte lijnen op iedere hoek omhoog verspringen, ontstaat een opvallend optisch effect. De kleurstelling refereert naar het houtwerk van traditionele Nederlandse boerderijen.

De gesloten voorgevel heeft kleine ramen en vormt een afscheiding tussen het huis en de laan. Doordat de gevel op de benedenverdieping terugspringt, is een beschutte entree ontstaan. Aan de achterzijde zijn grote glaspanelen geplaatst, die een omlijst beeld geven op de wintertuin. Op de eerste verdieping bevindt zich een overkapt dakterras.

De woning heeft twee bouwlagen, waarin naast een keuken en een badkamer, een flexibel te gebruiken woonruimte is ondergebracht. De bewoners wilden een huis waarin zij met de functies konden schuiven, zoals in de winter boven slapen en in de zomer beneden. Ook de omvangrijke kunstcollectie moest verschuifbaar zijn. Hiervoor is een zogenaamd ‘Petersburg’ ophangsysteem geplaatst. Dit is een metalen framewerk waarbinnen de kunstwerken eenvoudig kunnen worden verschoven.