Villa Van Heek

Locatie Oude Markt
Architectenbureau Restauratie: De Witte-Van der Heijden
Jaar Bouw: 1870 / Renovatie: 2010
Bouwstijl Neoclassicisme
Opdrachtgever Bouw: Familie Van Heek / Renovatie: Gemeente Enschede
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Achter de Grote Kerk in het centrum van Enschede staat een monumentale villa, gebouwd in 1870 door de bekende textielfamilie Van Heek. In 2010 werd het pand in opdracht van de gemeente volledig gerestaureerd, naar een restauratieplan van De Witte-Van der Heijden.

De familie Van Heek kan worden beschouwd als de grondlegger van de Twentse textielindustrie. De geschiedenis van het succesvolle familiebedrijf gaat terug tot 1780, toen Hendrik Jan van Heek een onderneming startte. Dertig jaar later werd door zijn zonen Gerrit Jan en Helmich de firma H.J. van Heek en Zonen opgericht, vanaf 1859 bekend als de textielproducent Van Heek & Co. In 1860 werd gestart met de bouw van een textielfabriek langs het Noorderhagen. Deze zou uitgroeien tot de grootste van de stad.

Reeds in 1803 werd door de familie aan de Oude Markt een villa gebouwd, die tijdens de stadsbrand in 1862 verloren ging. Na de brand verdwenen de brandgevoelige fabrieken uit het centrum en werd het gebied rond de markt en de Langestraat bebouwd met rijen fabrikantenwoningen. De vrijstaande villa van Van Heek werd in 1870 opnieuw opgebouwd. De neoclassicistische villa van twee bouwlagen is onderkelderd en voorzien van een donker schilddak met dakkapel met fronton. De streng symmetrische voorgevel wordt gekenmerkt door de teruggeplaatste middentravee met statige entreepartij. De hardstenen trap met brede balustrade leidt naar de voordeur, voorzien van een glas-in-lood bovenlicht. De entree wordt beschut door de loggia met balkon op de eerste verdieping. De geveldelen aan weerszijden zijn voorzien van getoogde vensters en een gevellijst met rondboogfries. Aan de achterzijde bevindt zich een fraaie serre.

In de jaren vijftig heeft het pand een tijdlang onderdak geboden aan de openbare bibliotheek, waarna het als kantoor en cursusruimte heeft dienstgedaan. Met de grondige restauratie is de villa weer teruggebracht in de oorspronkelijke staat, waarbij delen van het interieur zijn gehandhaafd. In het pand bevinden zich nog de originele marmeren vloeren, parketvloeren, houten bordestrap en stucplafonds. Momenteel biedt de Villa Van Heek onderdak aan een restaurant.