Villa Van Delden

Locatie Hengelosestraat 42-44
Architect H.P. Timmer
Jaar 1892
Bouwstijl Neoclassicisme, eclecticisme
Opdrachtgever B.J. van Delden
Bijzonderheden Rijksmonument

Op het kruispunt van de Raiffeisenstraat en de Hengelosestraat staat een opvallend monumentaal herenhuis, dat in 1892 werd gebouwd als dokterswoning in opdracht van de heer B.J. van Delden. Het pand werd ontworpen door architect H.P. Timmer en kenmerkt zich door de zachtgeel geschilderde gepleisterde gevels met detailleringen in neoclassicistische stijl.

De villa van twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak staat op een rechthoekige plattegrond. In de noordwesthoek is een rechthoekige aanbouw geplaatst van één bouwlaag, waarin zich de dokterspraktijk bevond. Centraal in de voorgevel bevindt zich de entreepartij met luifel. Links hiervan is een vijfzijdige erker geplaatst met daarboven een balkon met balustrade. De getoogde vensters hebben glas-in-lood bovenlichten en zijn voorzien van een omlijsting van sierpleister. Op de eerste verdieping zijn de vensters uitvoerig gedecoreerd met een segmentboog fronton met een krul in de top. De hoeken van het pand zijn voorzien van lisenen en het dak heeft een kroonlijst op versierde consoles. Midden op het dak is een dakkapel met frontonbekroning geplaatst.

De villa deed jarenlang dienst als dokterswoning en is vandaag de dag in gebruik als kantoorpand. In het dak van de aanbouw zijn recentelijk dakvensters geplaatst, maar verder is de villa in goede staat bewaard gebleven. De villa wordt omheind door een ijzeren hek tussen grijze bakstenen consoles. Aan de achterzijde bevindt zich een parkeerterrein afgeschermd met een coniferenhaag.