Villa Sluijmer

Locatie Hogelandsingel 1
Architect Joh. Sluijmer
Architectenbureau Architectenbureau Joh. Sluijmer en Ir. J.H. Sluijmer, Enschede
Jaar 1955
Bouwstijl Zakelijk Expressionisme
Opdrachtgever P.W. Vehmeijer

Bij de entree van het Wooldrikspark, op de hoek van de Hogelandsingel en de Gronausestraat, staat een bescheiden villa uit 1955. Het sobere witte huis is een laat werk uit het omvangrijke oeuvre van Johannes Hermanus Sluijmer, een architect die tal van kerken, winkels, woonwijken en villa’s heeft ontworpen in Enschede.

Sluijmer ontwierp de woning in een sobere stijl met weinig detailleringen en lijkt hiermee beïnvloed door het zakelijk expressionisme. De wit geschilderde bakstenen gevels worden doorbroken door donkere bakstenen banden. Het met donkere pannen belegde schilddak is voorzien van twee in baksteen opgetrokken schoorstenen. Opvallend is de rechthoekige staande doos die de noordgevel doorbreekt en is voorzien van ritmisch geplaatste donkere banden en een rechthoekig glas-in-lood venster. Aan de rechterzijde hiervan bevindt zich de inpandige entree voorzien van een kleine bordestrap en een donkere bakstenen omlijsting. Enkele sobere details zoals de windveer de buitenlamp zijn aangebracht ter decoratie van de woning.

Het huis heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee woonlagen. Op de begane grond bevinden zich de entree met hal en een trap naar de provisiekelder. Aan de oostzijde situeerde Sluijmer de eethoek, keuken, bijkeuken en eetkamer, aan de westzijde de zitkamer en zogeheten ‘heerenkamer’. Aan de zuid- en tuinzijde is een overdekt terras gerealiseerd. Via een trap met vide bereikt men de eerste verdieping, waar zich vijf slaapkamers, een badkamer met apart toilet en een balkon bevinden. Beide zijgevels zijn voorzien van een deur, aan de westzijde geeft deze toegang tot het terras, aan de oostzijde tot de oprit en garage. De garage staat los van het huis en is opgetrokken in eenzelfde sobere stijl met witte bakstenen gevels onder een donker schilddak.