Villa Rozendaal

Locatie Hengelosestraat 60
Architect R. van der Woerd (Enschede)
Jaar ca. 1900
Bouwstijl Eclectisch
Opdrachtgever I. Rozendaal
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Aan het begin van de 20e eeuw floreerde de textielindustrie in Enschede en werden er door de welvarende fabrikanten talrijke stadsvilla’s gebouwd. Langs de Hengelosestraat zijn enkele van deze fraaie woningen te vinden, waaronder “Villa Rozendaal”. Deze villa in eclectische stijl werd gebouwd rond 1900 naar een ontwerp van de Enschedese architect R. van der Woerd, in opdracht van I. Rozendaal. De familie Rozendaal beheerde een grote textielfabriek in de noordelijke wijk Roombeek.

Villa Rozendaal is een uitzonderlijk rijk gedecoreerd woonhuis. De riante woning van twee bouwlagen is opgetrokken in baksteen boven een grijze plint en heeft een afgeknot schilddak gedekt met donkere pannen. De ogenschijnlijk symmetrische voorgevel is uitvoerig versierd met spekbanden, hoeklisenen met diamantkoppen (piramidevormige stenen) en gepleisterde sierelementen boven de vensters. De teruggeplaatste entreepartij heeft een fraaie dubbele deur. Links bevindt zich een erker met balkon, voorzien van een siersmeedijzeren balustrade. De vensters hebben dorpels en bovenlichten. De uitkragende dakrand steunt op consoles en is onderbroken ter plaatse van de dakkapellen, eveneens voorzien van gepleisterde sierelementen en twee smalle rondboogvensters. De rechterzijgevel is blind, terwijl aan de linkerzijde het trappenhuis is gedecoreerd met siermetselwerk en een hoog traplicht.

De villa heeft jarenlang dienst gedaan als bankgebouw. In deze periode zijn aan de achterzijde een aanbouw en een brandtrap geplaatst, die de integriteit van de villa enigszins verstoren. Het historische pand wordt vandaag de dag weer als woning gebruikt.