Villa Op den Esch

Locatie Gronausestraat 31
Architect Samuel De Clercq, Den Haag
Bekend van Ontwerper van tal van landhuizen, waarvan veel in Twente
Jaar 1911
Bouwstijl Engelse landhuisstijl
Opdrachtgever Echtpaar Van Rossum-Sepp
Bijzonderheden Rijksmonument, onderdeel van het G.J. Van Heekpark

De Haagse architect Samuel de Clercq ontwierp verschillende landhuizen in Twente, waaronder het landhuis Hölterhof ten zuiden van Enschede. De villa Op den Esch werd gebouwd in opdracht van de industrieel Van Rossum in een eigentijdse en strenge architectuurstijl, geïnspireerd op de Engelse landhuisstijl en met invloeden van H.P. Berlage.

De villa is markant gelegen aan het begin van de Gronausestraat tegenover het Wooldrikspark en is opgetrokken in een bruine baksteen. Het pand van twee bouwlagen heeft een rechthoekige plattegrond onder een met blauwpaarse pannen gedekt schilddak. De vensterpartijen worden gekenmerkt door een roedenverdeling, bovenlichten en luiken. De voorgevel aan de zuidzijde is verdeeld in drie traveeën waarvan het middelste deel uitspringt en voorzien is van een topgevel. De grote houten erker met balkon, de terracotta gevelstenen en de schoorsteen op de nok geven de villa een statig aanzien. De terracotta stenen zijn vervaardigd door de firma Brouwer en verbeelden in reliëf een korenschoof met de naam ‘De Aesch’ en het bouwjaar van de villa. De entree bevindt zich in de westgevel in een ondiep portiek. De oostgevel is voorzien van een loggia, waarvan de pilaren zijn bekroond met natuurstenen Ionische kapitelen

Aan de voorzijde van de woning ligt een woonkamer bestaande uit twee vertrekken, aan de achterzijde is een royale eetkamer gesitueerd. De keuken is geplaatst in de uitbouw aan de noordzijde. Op de verdieping bevinden zich aan de voorzijde drie slaapkamers, aan de achterzijde een logeerkamer, badkamer met ligbad en toilet. Boven de entree bevindt zich een dienstbodekamertje. Het interieur is onlangs gerestaureerd, waarbij de originele parketvloeren, ingebouwde kasten en zitbanken, schouwen en het trappenhuis bewaard zijn gebleven.