Villa Marthalaan 12

Locatie Marthalaan 12
Architect Geïnspireerd op het werk van C.F.A. Voysey en Edwin Lutyens
Jaar Ca. 1880
Bouwstijl Engelse landhuisstijl

Aan de Marthalaan, in de directe omgeving van het Wooldrikspark, staan enkele fraaie historische stadsvilla’s. Het herenhuis op nummer 12 werd rond 1880 gebouwd en is geïnspireerd op de traditionele Engelse landhuisstijl van de Engelse architecten C.F.A. Voysey en Edwin Lutyens. Bijzonder is het interieur, dat is uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School en K.P.C. de Bazel en dat nog grotendeels intact is. 

In de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelde de Twentse textielproductie zich van een kleinschalige huisnijverheid tot een grootschalige industrie. De Twentse entrepreneurs reisden naar Engeland om daar kennis op te doen over de nieuwste productietechnieken. Tijdens deze reizen raakten zij geïnspireerd door de Britse architectuurtradities, die zij vervolgens meenamen naar Nederland. De Engelse architect Sydney Stott ontwierp verschillende textielfabrieken in Twente en ook de Engelse landschapsstijl is een grote bron van inspiratie geweest voor het ontwerp van parken en tuinen. Bij deze villa werd de landhuisstijl als uitgangspunt genomen.

Het herenhuis telt twee bouwlagen en staat op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw en verschillende uitspringende geveldelen. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen en hebben een trasraam van donkerbruine baksteen, dit is een plint uitgevoerd in harde steen om het optrekken van vocht te voorkomen. Het samengestelde schilddak is gedekt met terracotta dakleien en wordt gekarakteriseerd door drie hoge schoorstenen en verschillende dakkapellen. Rond het dak is een witte gootlijst aangebracht. De voorgevel heeft een horizontale geleding door de twee speklagen die onder de vensters doorlopen. De twee- en drielichts schuifvensters zijn uitgevoerd in gevernist hout en hebben een roedenverdeling in de bovenlichten. Centraal in de voorgevel is een halfronde erker geplaatst onder een kegeldak. Rechts van deze erker bevindt zich de teruggeplaatste entree, voorzien van een imposant natuurstenen portaal. Tegen de linkergevel is een garage aangebouwd en aan de rechterzijde bevindt zich een halfronde uitbouw met balkon.

Het bijzonder gave interieur wordt gekenmerkt door lambriseringen van tegelwerk, parketvloeren en gestuukte deurlijsten en plafonds. Er zijn diverse haarden en ingebouwde kasten van natuursteen of hout te vinden. In de kelder bevinden zich nog de oorspronkelijke voorraadkasten en aardappelbakken.