Villa Martha Oord

Locatie Marthalaan 5
Architect G. Beltman
Architectenbureau Beltman Architecten (Enschede)
Jaar 1909
Bouwstijl Neoclassicistisch
Opdrachtgever B.J. Blijdenstein-Marsman
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Villa Martha Oord is een monumentale villa aan de Marthalaan, gebouwd in 1909 door het echtpaar B.J. Blijdenstein-Marsman. Het pand is in neoclassicistsiche stijl opgetrokken naar een ontwerp van de Enschedese architect G. Beltman.

De villa van twee bouwlagen is opgetrokken in baksteen onder een afgeknot schilddak dat is belegd met Hollandse pannen. De symmetrische voorgevel heeft zijrisalieten voorzien van frontons en halfronde roosvensters. De entreepartij bestaat uit een dubbele deur tussen vensters met geruite bovenlichten en is centraal geplaatst onder een halfrond balkon met balustrade op kolommen. De achterzijde van de villa heeft een middenrisaliet met opnieuw een fronton. Aan de rechterzijde bevindt zich een uitbouw met balkon. De vensters zijn voorzien van bovenlichten met een roedenverdeling.

De villa is gelegen in een groene omgeving met verschillende fabrikantenvilla’s, die aan het begin van de 20e eeuw op en rond het voormalige landgoed van de familie Blijdenstein werden gebouwd. Het nabijgelegen Blijdensteinpark herinnert aan deze tijd. De villa wordt bereikt via een halfronde oprijlaan en is omheind met een laag smeedijzeren hek op een hardstenen voet. De toegangshekken zijn geplaatst tussen gemetselde pijlers met sierbollen. Het pand is enige tijd in gebruik geweest als een bejaardencentrum door de zorggroep Martha Oord en dankt hieraan zijn naam. Momenteel doet het dienst als kantoorpand.