Villa Ledeboer

Locatie Kortenaerstraat 71
Architect A. Beltman
Architectenbureau Beltman Architecten (Enschede)
Bekend van Verschillende villa’s en fabrieken in Enschede
Jaar 1921
Bouwstijl Um-1800 stijl
Opdrachtgever Karel Willem Ledeboer
Bijzonderheden Rijksmonument

Aan de Kortenaerstraat staat een imposant vrijstaand herenhuis, dat in 1921 werd gebouwd in opdracht van Karel Willem Ledeboer naar een ontwerp van de bekende Enschedese architect Arend Beltman. Het huis is gebouwd in de historiserende “Um-1800” stijl.

De Um-1800 beweging ontstond aan het begin van de 20e eeuw, als een tegenreactie op de rationele bouwkunst van de Amsterdamse School. De beweging inspireerde zijn vormentaal op klassieke stijlen, zoals de Lodewijk XVI-stijl en het neoclassicisme. Vanwege het opnieuw toepassen van deze vroegere stijlen wordt de Um-1800 stijl ook wel “nieuw historiserende stijl” genoemd. De villa aan de Kortenaerstraat is een eigentijdse variant van een 18e-eeuws Engels "Georgian" landhuis. Deze invloed is te verklaren door de sterke band die de Twentse fabrikanten voelden met Engeland, een direct gevolg van de vele zakenreizen die werden ondernomen naar de Engelse textielsteden.

De monumentale villa van twee bouwlagen is opgetrokken in bruine baksteen onder een afgeknot schilddak dat is belegd met rode Hollandse pannen. De symmetrische voorgevel heeft twee brede zijrisalieten, dit zijn geveldelen die naar voren zijn geplaatst. De fraaie entreepartij is voorzien van een rondboog luifel met daaronder een halve koepel, die wordt gesteund door consoles op halfzuilen. De ritmisch geplaatste kruisvensters hebben een roedenverdeling. De dakrand is voorzien van een gootlijst gesteund door kolossen. Centraal in de linkergevel bevindt zich een dubbele deur, links daarvan is een driezijdige erker over twee bouwlagen geplaatst. Tegen de rechtergevel is een verdiepingloze uitbouw geplaatst, met daarin een entree met dubbele deur. Dit was van oorsprong het koetshuis of de garage met dienstingang. Centraal in de achtergevel bevindt zich een achteringang. Op het dak staan drie grote karakteristieke Engelse schoorstenen en aan de achterzijde bevinden zich drie dakkapellen met frontons.

Van het interieur zijn grote delen bewaard gebleven. Zo zijn de oorspronkelijk hal en het trappenhuis intact, evenals de kroonlijsten en versierde wanden van de erker. In de keuken is een deel van de oorspronkelijke vitrinekasten en de tegelvloeren nog aanwezig. Ook zijn in verschillende kamers nog de originele schouwen te bewonderen. Tegen de achtergevel is een nieuw bouwvolume geplaatst door een architectenbureau dat er gehuisvest was. Tegenwoordig is het pand onderdeel van Saxion.