Villa De Zuil

Locatie Hogelandsingel 21
Architect 1929: Willem van der Leck (Utrecht) / 1962: J.R. Wiersma (Enschede)
Jaar 1929 / 1962
Opdrachtgever H.B. Peteri / Advertentie, Reklame en Adviesbureau “De Zuil”

Aan de Hogelandsingel staat een grote villa uit 1929, naar een ontwerp van de Utrechtse architect Willem van der Leck. Het monumentale pand dankt zijn naam aan het Advertentie, Reklame en Adviesbureau “De Zuil”, dat er jarenlang gehuisvest was en het pand in verschillende fases liet uitbreiden door de Enschedese architect J.R. Wiersma.

Van der Leck begon zijn loopbaan als architect in dienst bij Karel P.C. de Bazel, onder meer bekend van het landhuis Stokhorst en de Synagoge. Later werkte hij zelfstandig en ontwierp verschillende villa’s en landhuizen voor Twentse fabrikeurs. In 1929 werd hij door de heer Peteri gevraagd een woonhuis met garage te ontwerpen aan de nieuw aangelegde singel rond de stad, tegenover het Blijdensteinpark. In het sobere ontwerp is de rationele baksteenarchitectuur van de Bazel herkenbaar.

De villa heeft als basis een vrijwel rechthoekige plattegrond met in de voorgevel een breed middenrisaliet en tegen de zuidgevel een ronde erker. In de noordoosthoek is een garage aangebouwd. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen onder een massief schilddak met donkere pannen. Ter decoratie is een doorlopende enkele speklaag in grijze baksteen aangebracht. De centraal geplaatste entree wordt bereikt via een kleine bordestrap en wordt beschut door het balkon op de eerste verdieping. Aan weerszijden van de entree en de balkondeuren zijn series van drie hoge vensters met bovenin ruitvensters geplaatst. Aan de linkerzijde bevindt zich een portiek onder rondboog. In de woning lagen de verschillende vertrekken rond een centrale hal gegroepeerd.

In 1962 werd de villa gekocht door een reclameadviesbureau, dat het pand in verschillende fases liet uitbreiden met een grote U-vormige aanbouw, ontworpen door de lokale architect Wiersma. De eerste fase betrof een uitbouw in de noordoosthoek met een fotostudio en donkere kamer. Vier jaar later werd deze aanbouw verlengd met een doosvormig volume, ondanks felle bezwaren van de omwonenden. Het bureau, dat onder andere de bekende slogan van Grolsch ‘Vakmanschap is Meesterschap’ bedacht, was zeer succesvol. Slechts twee jaar later volgde opnieuw een aanvraag voor ditmaal de voltooiing van de U-vormige aanbouw, waardoor een binnentuin ontstond. Een laatste uitbreiding volgde in 1998, met een uitbouw langs de achtergevel van de eigenlijke villa. Ondanks deze forse ingrepen heef het pand vanaf de straatzijde zijn oorspronkelijke karakter behouden.