Villa Beers

Locatie Hogelandsingel 9
Architect H.C.M. van Beers
Jaar 1932
Bouwstijl Um 1800-stijl
Opdrachtgever W.J.M. Baurichter

Op de kruising van de Hogelandsingel en de Gronausestraat staat een monumentale villa uit 1932 naar een ontwerp van H.C.M. van Beers. De villa in de stijl van de Delftse School werd gebouwd in opdracht van W.J.M. Baurichter. Vandaag de dag wordt het pand gebruikt als kantoor door Van Lanschot Bankiers.

De Villa Beers heeft in rode baksteen opgetrokken gevels onder een hoog opgaand schilddak met dakkapellen en massieve schoorstenen. De sterk symmetrische voorgevel heeft in het midden een teruggeplaatste entree onder rondboog en aan weerszijden grote erkers onder een puntdak. De rechthoekige glaspartijen zijn voorzien van ruitvensters. In de achtergevel bevindt zich een uitbouw met puntdak en openslaande deuren naar de tuin.

De villa heeft een rechthoekige plattegrond met centraal in het huis de hal, met aan de voorzijde een zitkamer, spreekkamer, garderobe en toilet. Aan de achterzijde bevinden zich een overdekt terras, een keuken met bijkeuken, een eetkamer en een serre. Vanuit de open traphal bereikt men de eerste verdieping met zes slaapkamers, twee herenkamers, een naaikamer en een badkamer. Twee kamers zijn voorzien van inpandige loggia’s met rondbogen. De tweede verdieping biedt plaats aan drie dienstbode kamers en een bergruimte.

De villa is centraal op de kavel geplaatst met in de noordoosthoek een vrijstaande garage. Deze garage is eveneens opgetrokken in baksteen onder een schilddak. In de voorgevel is een dubbele garagedeur onder rondboog geplaatst voorzien van kleine vensters. Rechts hiervan een kleinere deur die toegang geeft tot de fietsenberging. Aan de voorzijde is het terrein afgescheiden met een hekwerk.

Architect Van Beers is met zijn ontwerp duidelijk beïnvloed door de architectuur van de Delftse School, een stroming die streefde naar een eenvoudige, traditionele architectuur met als belangrijkste kenmerken het gebruik van baksteen, de toepassing van brede kozijnen en erkers, hoge gootlijnen, hoge met pannen beklede daken en het gebruik van natuursteen op constructiepunten.