Varvik

Locatie Buitenzorgplein, Varviksingel, Javastraat, Bataviastraat, Soerabaiastraat, Semarangstraat, Floresstraat
Architect A. Th. Blom, Enschede
Jaar 1929
Opdrachtgever De Volkswoning
Bijzonderheden Poortgebouwen zijn gemeentelijk monument

In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw werden overal in Enschede kleine arbeiderswijkjes gebouwd, om onderdak te bieden aan de vele textielarbeiders. Één van deze wijkjes is het Varvik, gelegen net achter de Varviksingel. Het Varvik werd in 1929 gebouwd in opdracht van De Volkswoning, naar een ontwerp van architect A. Th. Blom. Karakteristiek voor het wijkje zijn de twee poortgebouwen.

Het Varvik bestaat uit zo’n 170 kleine arbeiderswoningen die in blokjes van twee tot zes woningen langs de straten staan opgesteld. De huizen zijn opgetrokken in rode baksteen onder rode zadeldaken met dakkapellen. Ter afwisseling van het straatbeeld hebben sommige huizen een topgevel met dwars geplaatst zadeldak. De huizen hebben vierkante witte kozijnen en de groene voordeuren zijn voorzien van bovenlichten. De woningen zijn uitgevoerd in verschillende varianten, alle voorzien van een entree met trapopgang, woonkamer, keuken en drie slaapkamers. De grotere huizen hebben een voorkamer en aangebouwde keuken met bijkeuken.

De eenvoudige wijk wordt getypeerd door twee poortgebouwen die zijn geconstrueerd met bakstenen kruisribgewelven. Wanneer men vanaf het plantsoen bij het Buitenzorgplein door de Bataviastraat naar de Varviksingel loopt, komt men onder twee poorten door die worden geflankeerd door bronzen beelden. Deze beelden, aan de zijde van het Buitenzorgplein twee kalkoenen en bij de Varviksingel twee arenden, zijn van de hand van W. Brouwer.