Van Lochemsbleekpark

Locatie Hengelosestraat 549
Architect Petrus Hermannus Wattez
Bekend van Zoon van Dirk Wattez (Volkspark) / G.J. Van Heekpark / Tuindorp ’t Lansink Hengelo / Landhuis Hooge Boekel
Jaar 1928
Bijzonderheden Rijksmonument, onderdeel van het G.J. Van Heekpark

Het Van Lochemsbleekpark werd in 1929 aan de stad Enschede geschonken door de kinderen van textielfabrikant Gerrit Jan van Heek. Hiermee volgden zij het voorbeeld van hun vader, die in 1918 het Van Heekpark voor de bewoners van Enschede openstelde. Het Van Lochemsbleekpark is 3 ha groot en vormt een uitbreiding op het grotere Van Heekpark.

Het van Lochemsbleekpark werd evenals het Van Heekpark ontworpen door tuinarchitect Petrus Hermannus Wattez uit Delden. Hij transformeerde de voormalige buitenplaats van de familie Roessingh uit 1902 tot een klein park met een intiem karakter. Het park is gedeeltelijk symmetrisch aangelegd en wordt doorkruist door de Van Lochemslaan, een eerbetoon aan de fabrikant Herman van Lochem, één van de pioniers van de Twentse textielindustrie. Aan weerszijden van de laan liggen dierenweiden die zijn omplant met eiken en rododendrons. Verderop krijgt het park een meer vrij karakter, met wandelpaden, een vijver en hagen. Aan de westzijde van het park bevindt zich een voormalig buitenhuis met tuinmanswoning, een ontwerp van architect H.E. Zeggelink.

Bij de entree van het park aan de Hengelosestraat en aan de achterzijde van de dierenweide staan de kunstwerken ‘Hartstocht’ en ‘Voetganger’ van kunstenares Saskia van den Eerde uit Enschede. Naast de vijver bevindt zich een monument van de kunstenaar Albert Termote. Dit beeld is geschonken door de stad Antwerpen en is geplaatst ter nagedachtenis aan de Vlamingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gevlucht.

Het Van Lochemsbleekpark loopt over in het Van Heekpark via de zogeheten ‘Berceau’, een lange poort, gevormd door hoog opschietende en bovenaan naar elkaar reikende beuken. Voorheen waren beide parken van elkaar gescheiden, maar in de jaren tachtig werd de afscheiding opgeheven waardoor één park is ontstaan. De parken zijn nog altijd een aangename plek voor sport en ontspanning.