TETEM I High Garden

Architect 1915: Gerrit Beltman / 2011: Moniek Otten, Harry Abels, Wieteke Nijkrake, Michelle Booltink
Architectenbureau 2011: IAA Architecten (Enschede)
Bekend van Grolsch Veste, IJsbaan Twente, Go Planet, Saxion Hogeschool, Epi Drost, kantoor IAA
Jaar 1915 / 2011
Opdrachtgever High Garden BV
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

High Garden is een appartementencomplex in de wijk Roombeek, dat is gevestigd in een vroeg 20e-eeuws gebouw van de voormalige dekenfabriek Tetem. Het ontwerp voor de transformatie van het industriële pand naar een modern appartementcomplex is afkomstig van het Enschedese bureau IAA Architecten. Op de begane grond van het pand opende in 2011 TETEM Kunstruimte de deuren.

In 1915 werd de N.V. Twentsche Textiel Maatschappij “Tetem” opgericht door Julius H. Rozendaal, als een dochteronderneming van het succesvolle textielconcern van de familie Rozendaal. De fabriek werd gerealiseerd op het noordelijke deel van het fabrieksterrein van Het Rozendaal en werd ontworpen door de bekende Enschedese fabrieksarchitect Gerrit Beltman. Beltman koos voor de voor die tijd uiterst moderne bouwmethode van een vakwerkconstructie van beton, ingevuld met glas en metselwerk. Hierdoor hebben de panden een moderne, functionalistische uitstraling.

In de eerste jaren produceerde Tetem voornamelijk moltondekens, maar vanaf de jaren ’30 ging het over op de productie van jacquarddekens, kameelhaar en imitatie handgeweven gordijn- en meubelstoffen. Door de crisis in de textielindustrie moest het bedrijf in de jaren ’70 haar deuren sluiten, waarna het leeg kwam te staan en in verval raakte. Na jaren van leegstand kwam het complex door de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in een nieuw daglicht te staan. Door de desastreuze gevolgen van deze ramp voor het karakter van de wijk Roombeek, werd besloten om de panden van Tetem te integreren in de wederopbouwplannen en ze een nieuwe bestemming te geven.

Één van de panden, nu “Tetem I” genaamd, is aangekocht door een projectontwikkelaar en in 2011 getransformeerd tot een luxueus appartementcomplex met grote lofts. In het gebouw zijn in totaal 21 appartementen en drie penthouses ondergebracht. Bij het herontwerp is het industriële karakter van zowel exterieur als interieur zoveel mogelijk gehandhaafd. Zo is het betonplafond met de robuuste kolomkoppen in het zicht gehouden. Door de benodigde aansluitingen onder verhoogde vloeren te plaatsen, is open plattegrond ontstaan die de bewoners veel indelingsvrijheid biedt. Op het dak zijn dakterrassen gerealiseerd.

“Tetem II” is overgenomen door de kunstacademie ArtEZ (voorheen AKI), die inmiddels naar dit nieuwe onderkomen is verhuisd. Het gebouw is hiermee een broedplaats geworden voor kunst, design en media. Hiermee sluit de gebruiksfunctie van de beide Tetem gebouwen naadloos aan op het naastgelegen cultuurcluster Het Rozendaal, waarin een museum en diverse atelierruimtes zijn gevestigd.