Tesinkbos Boekelo

Locatie Henry Dunantlaan 11 t/m 29
Architect Nico Zantinge
Architectenbureau Zantinge en Hesse architekten, Enschede
Bekend van Twents architect en ontwerper van tal van woonhuizen in Enschede en Hengelo
Jaar 1964
Opdrachtgever Scholten en Hofstee

Aan de Henry Dunantlaan in Boekelo ligt een lint van tien aaneengeschakelde patiowoningen. Deze huizen werden in de jaren ’60 gebouwd en maken deel uit van een project van in totaal zeventig woningen op het voormalig landgoed het Teesink. De woningen werden ontworpen door de Twentse architect Nico Zantinge, die zich liet inspireren door de Deense architect Jørn Utzon.

De karakteristieke woningen hebben een constructie van gewapend beton en de gevels zijn opgetrokken in een zachtgele baksteen. Lange raampartijen geven de huizen een horizontale belijning en zorgen voor veel lichtinval. De donkerbruine kozijnen zijn gevuld met glas of houtwerk. De lessenaarsdaken zijn belegd met donkerbruine pannen. Opvallend zijn de markante vierkante schoorstenen die karakteristiek zijn voor het werk van Zantinge.

De woningen hebben een L-vormige plattegrond met aan de voorzijde een uitbouw met keuken en een grote glazen pui, die uitkomt op het terras. Een lage bakstenen muur biedt enige privacy ten opzichte van toevallige passanten. Een inpandige berging biedt plaats aan een auto. Aan de achterzijde bevindt zich de woonkamer die uitkomt op een patio. De slaapkamers zijn langs de zijgevel gesitueerd en kijken eveneens op de patio. Deze is aan drie zijden omsloten en biedt hierdoor veel privacy. De aflopende lessenaarsdaken resulteren in een sterk gevoel van beschutting, dat wordt versterkt door de aanwezigheid van veel groen. Deze groenstrook aan de achterzijde van de huizen vormt een mooie overgang naar de natuur. Aan het einde van de rij woningen is een bouwvolume geplaatst met daarin vier extra garageboxen.