Tektoniek

Locatie Museumlaan 10
Architect Erick van Egeraat
Architectenbureau Erick van Egeraat Associated Architects, Rotterdam
Bekend van Nederlandse Ambassade in Warschau, ING kantoor in Boedapest, Hogeschool InHolland uitbreiding in Rotterdam, The Rock in Mahler4 op de Amsterdamse Zuidas
Jaar 2007
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Particulier

Het werk van architect Erick van Egeraat kenmerkt zich door een organische vormgeving en uitbundig materiaalgebruik. Hij staat bekend om het gebruik van vernieuwende vormen en materialen, zijn architectuur wordt ook wel ‘moderne barok’ genoemd. Van Egeraat is één van de toparchitecten die een moderne villa heeft ontworpen aan de Museumlaan in Roombeek.

Het woonhuis ‘Tektoniek’ dankt zijn naam aan zijn vormgeving, die verwijst naar de tektonische verschuivingen in de aardkorst. Het uitkragende dak is vormgegeven als een massief rotsplateau en doet denken aan de late brutalistische ontwerpen van Le Corbusier. Het huis heeft gevels die zijn opgebouwd uit achterover hellende vlakken van glas en natuursteen. Haaks op het hoofdvolume staat een eenvoudige doos, waarin zich een artsenpraktijk bevindt. Het huis is geplaatst in de hoek van de kavel, waardoor een ruime tuin is ontstaan.