Stadshaard Roombeek

Locatie Hoek Roomweg en Deurningerstraat
Architect Branimir Medić, Pero Puljiz / kunstenaar Hugo Kaagman
Architectenbureau Architecten Cie, Amsterdam
Bekend van Stedenbouwkundig plan Nieuw Roombeek
Jaar 2010
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Essent Warmte

Op de hoek van de Deurningerstraat en Roomweg staat sinds het voorjaar van 2010 een warmtekrachtcentrale die in totaal 1350 woningen in de wijk Roombeek van warmte voorziet. Betegeld met enorme Delfts blauwe tegels en met een toren van 42 meter is de ‘stadshaard’ een opvallende verschijning.

Het kunstwerk is ontstaan uit een samenwerking tussen de Amsterdamse kunstenaar Hugo Kaagman en de Architecten Cie, het bureau dat verantwoordelijk is voor het beeldkwaliteitplan van de wijk Roombeek. Kaagman kreeg volledige ontwerpvrijheid en besloot zijn ontwerp te inspireren op de open haard. Een open haard verspreid net als de stadshaard warmte voor de mensen rondom en werd traditioneel betegeld met Delfts blauw. Kaagman maakt al ruim twintig jaar werken met Delfts blauw, maar dit was zijn grootste werk tot nu toe.

De stadshaard is een enorme driehoek betegeld met ruim 1300 aluminium panelen van 1 vierkante meter. Er is voor een driehoek gekozen zodat het gebouw minder volumineus oogt dan het in werkelijkheid is. Door de schoorsteen van 42 meter op de hoek te plaatsen wordt de volledige hoogte ervan ervaren. De tegels zijn gemaakt met ‘decallisatie’, een techniek die normaal wordt toegepast op verkeersborden. Hierbij worden de wit gelakte aluminium platen voorzien van een stuk papier met daarop een gespiegelde afbeelding in poeder. Door deze vervolgens te verhitten lost de afbeelding op in de lak.

De afbeeldingen zijn zorgvuldig gekozen en moeten de omwoners en passanten bewust maken van de rijke geschiedenis en identiteit van de stad. Op de tegels staan afbeeldingen van gebouwen als het Rozendaal, en het gemeentehuis, maar ook van beroemde personen, zoals Jan Cremer, de punkartiest Paul Tornado en de koningin. Ook is er een tegel met een brandweerman. Deze refereert niet alleen naar de vuurwerkramp van 13 mei 2000, maar ook naar de vele stadsbranden die Enschede in de geschiedenis heeft doorstaan. Verder zijn het beugelflesje van bierbrouwer Grolsch, het Twents Ros, het stadswapen en alledaagse onderwerpen als het gezin, de auto en een hond vertegenwoordigd. Illustraties van een stopcontact en gloeilamp verbeelden het thema energie. De afbeeldingen zijn omlijst met het Chinese wan-li-motief en het Spaanse mauresque-motief en worden afgewisseld met wittegels. Op de toren van het gebouw en langs de randen zijn grote motieven aangebracht, waarin tulpenbladen en het plompenblad zijn verwerkt.