Spinnerij Oosterveld

Locatie Goolkatenweg 54
Architect Beltman / Maartje Lammers
Architectenbureau Beltman architecten, Enschede / 24Hours, Rotterdam
Bekend van Beltman is een architectenfamilie uit Enschede
Jaar 1911 / 2007
Bouwstijl Engelse fabrieksarchitectuur
Opdrachtgever Gebr. Van Heek-Schuttersveld / Gemeente Enschede

De voormalige spinnerij Oosterveld werd in 1911 gebouwd naar een ontwerp van het Enschedese architectenbureau Beltman. Een eeuw later heeft het pand een nieuwe bestemming gekregen als artistiek bedrijvencentrum voor kleine startende ondernemingen. Maartje Lammers van architectenbureau 24Hours is verantwoordelijk voor het ontwerp van deze transformatie.

Op 28 maart 1911 werd de Naamloze Vennootschap Spinnerij Oosterveld opgericht door de gebroeders Van Heek. Er werd een fabriek gebouwd van drie bouwlagen met aangebouwde sprinklertoren, uitgevoerd in baksteen met ijzeren balken en kolommen. De fabriek is sterk geïnspireerd op de Engelse spinnerijen naar ontwerp van architect Sydney Stott. Mogelijk is het ontwerp zelfs van zijn hand en uitgevoerd ofwel later aangepast door de Beltmans. Het gehele complex werd gerealiseerd tussen 1911 en 1925 en is tot in de jaren ’60 meerdere malen verbouwd en uitgebreid. Aanvankelijk werkten er ruim 25.000 spillen in de spinnerij, in 1959 waren dit er 57.000. De fabriek fuseerde in 1962 tot de Koninklijke Nederlandse Textiel Unie, maar dit kon een faillissement niet tegengaan. Door de groeiende concurrentie in het buitenland moesten eind jaren ‘60 alle textielfabrieken in Enschede de productie stopzetten, zo ook spinnerij Oosterveld.

Anno 2010 heeft de fabriek weer een functie: het pand is omgebouwd tot laagdrempelige bedrijfsruimte voor kleine, startende ondernemingen. De entree wordt gemarkeerd door kunstzinnige constructie van steigerpijpen, waaromheen een lange doek is gewikkeld die zich om het gebouw heenslaat; een referentie naar de katoenindustrie. Verschillende deuren, vensters en muren zijn uitgevoerd in rood. Sommige ramen zijn voorzien van zeefdrukken van oude foto’s, die weergeven hoe de fabriek er vroeger heeft uitgezien. De werkruimten zijn als zelfstandige units in het gebouw geplaatst. Het complex bevat 12.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte, verdeeld over 95 units. In het gebouw zijn gezamenlijke faciliteiten ondergebracht, waaronder een kantine, een vergaderruimte en een bemande receptie.