Slagerij Zantinge

Locatie Heutinkstraat 12-14
Architect Nico Zantinge
Bekend van Woning Toernooistraat, tal van woonhuizen in Enschede
Jaar 1969
Bouwstijl Functionalisme
Opdrachtgever Familie Paauwe
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Aan de Heutinkstraat staat een opvallend betonnen gebouw met ronde vormen. Het is de voormalige slagerij van de familie Paauwe, die boven hun winkel woonde. Het gebouw stamt uit 1969 en is ontworpen door de Twentse architect Nico Zantinge. Destijds was een gebouw opgetrokken in ruw beton en met opvallende ronde vormen een nieuw gegeven voor Enschede.

Zantinge staat in Twente bekend als architect van karakteristieke woonhuizen. Hij had een sterke voorkeur voor pure en regionale materialen en gebruikte in zijn ontwerpen bakstenen, dakpannen en tegels van gebakken Hollandse klei. Een enkele keer koos hij voor beton als hoofdmateriaal. Beton gaf hem de mogelijkheid om te experimenteren met plastische vormen, maar bovenal vond Zantinge de afdruk die de houten bekisting achterliet een mooie verwijzing naar de natuur. De voormalige slagerij is een voorbeeld van zijn experimenten met beton.

Ook de voormalige slagerij heeft gevels die worden gekenmerkt door de afdruk van de houten bekisting, waarin het beton is gestort. De ruige gevels werden door Zantinge onbeschilderd gelaten en gecombineerd met enkele gekleurde vlakken. De Slagerij moest worden gebouwd op een klein stuk grond van 160 m2. Daarom werden de drie verschillende onderdelen van het huis op elkaar gestapeld. Beneden de winkel, daarboven de woonruimte en op de bovenste etage de slaapruimte. Het meest opvallende kenmerk van het pand zijn de rondlopende balkons. Oorspronkelijk was ook de onderste bouwlaag voorzien van een ronding. Deze was betegeld en voorzien van een glasstrook, waardoor de klanten vrij zicht hadden op de slagerij. De naastgelegen winkel had een grote glazen pui en ook de woon- en slaapruimte werden voorzien van glasstroken.

In het interieur werden door Zantinge eerlijke materialen toegepast als hout en steen. Omdat het pand geen tuin had, werden door Zantinge op creatieve wijze glazen uitstulpingen gemaakt in de glaswanden, waarin de familie planten kon plaatsen. Desalniettemin bood het balkon, dat 4 meter naar buiten kraagt, ook voldoende buitenruimte voor de bewoners. Het huis werd voorzien van vloerverwarming en een warmwatervoorziening. De familie Paauwe was zeer tevreden over het gebouw.

In de voormalige slagerij is nu een modehuis gevestigd. Op de twee bovenverdiepingen wordt nog altijd gewoond. Het pand is drastisch van karakter veranderd. De gevels zijn gewit en de gevel van de onderste verdieping is recht getrokken. Het balkon op de 1e verdieping is aan de voorzijde gesloten en voorzien van vensters. De ronding is nog altijd als balkon in gebruik, maar is voorzien van een glazen wand om meer privacy en beschutting te bieden. Aan de linkerzijde van het bovenste balkon is een klein zwart hekje geplaatst. Ook de entree is veranderd en voorzien van een andere voordeur. De plastische vormen zijn nog altijd herkenbaar, maar het gebouw heeft zijn ruwe en functionalistische karakter verloren.