Present Media

Locatie Moutlaan 20
Architect Theo Rooijakkers, Paddy Tomesen
Architectenbureau Rooijakkers + Tomesen Architecten (Amsterdam)
Jaar 2012
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Present Media

Op de Brouwerij’ is een deelgebied van de wijk Roombeek waar verschillende creatieve bedrijven zijn geclusterd. Één van de bedrijven die een eigen bedrijfspand liet realiseren op deze creatieve campus is Present Media, een bedrijf dat volledig inspeelt op de digitale evolutie en zich richt op ‘nieuwe vormen van sociale interactie’. Architectenbureau Rooijakkers + Tomesen uit Amsterdam leverde het ontwerp voor het gebouw, waarin het hippe karakter van het bedrijf is weerspiegeld.

Op de kavel van ca. 800 vierkante zijn twee kubussen gerealiseerd, een grote kubus van drie bouwlagen en een kleinere kubus van twee bouwlagen. Hoewel het masterplan van architect Pi de Bruijn voorschreef dat alle gebouwen op de rooilijn moesten worden gebouwd, kozen de architecten ervoor om het hoofdvolume naar achteren te verschuiven. Hierdoor is een open hoek ontstaan, waar een groene binnentuin is gerealiseerd naar een ontwerp van tuinarchitect Piet Oudolf. Door het complex te omsluiten met een ruw gemetselde muur, is een gevoel van geborgenheid gecreëerd. Aan de binnenzijde van deze muur loopt een trap die de bezoekers naar de eerste verdieping leidt, waar zich de entree bevindt. De gevels van de kubussen zijn opgetrokken in traditionele materialen als baksteen en hout, gecombineerd met grote glasvlakken. Deze vlakken zijn opgebouwd uit reeksen kleine vensters, waarbij afwisselend gebruik is gemaakt van transparant en melkglas, om voldoende privacy te creëren. Wanneer het donker is en de lichten aanzijn, straalt het gebouw licht uit. Hierdoor heeft de kleine kubus ook al de bijnaam ‘de lantaarn‘ gekregen.

Naast Present Media bevinden zich in het gebouw nog drie andere kleine, creatieve bedrijven. Een belangrijke eis was dat in de toekomst het pand eenvoudig tot één bedrijfsruimte kan worden verbouwd. De oplossing werd gevonden in de toepassing van een flexibele plattegrond. Bijzonder is dat er in het kantoor geen vastomlijnde werkplekken te vinden zijn. In plaats daarvan zijn er grote transparante ruimtes voorzien, waarin iedereen vrij is om zijn eigen plek te zoeken.