Praxis Megastore Enschede

Locatie Spaansland 11
Architect Paul van der Jeugd
Architectenbureau Van der Jeugd architecten, Enschede
Bekend van Kantoor Van der Jeugd architecten
Jaar 2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Praxis DHZC bv

Op het bedrijventerrein Zuiderval staan sinds 2008 een strak vormgegeven Praxis Megastore met een naastgelegen Budget Center. De grootschalige industriehallen zijn op geraffineerde wijze ontworpen door de architecten Paul van der Jeugd en Ruud van der Koelen. Met het ontwerp laten ze zien dat een industriehal meer kan zijn dan een simpele doos. Het complex vormt ondanks de gestileerde vormgeving een ware eyecatcher en versterkt de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Het complex van in totaal 5500 vierkante meter omvat twee grote industriehallen en een parkeerterrein, gerealiseerd op een rechthoekige kavel. De Praxis Megastore is opgebouwd uit een hoofdstaalconstructie, terwijl het Budget Center is opgebouwd uit een betonskelet waarop een secundaire staalconstructie is geplaatst. De gevels zijn afgewerkt met een stalen gevelbeplating boven een betonnen plint. In de rechthoekige volumes zijn uitsparingen aangebracht die de verschillende entrees markeren. De bezoekersingang is voorzien van een grote glazen pui.

De hallen zijn uiterst gestileerd uitgevoerd. Zo zijn de hemelwaterafvoer en de noodoverstorten achter de gevelbekleding geplaatst en zijn de monden in de terug liggende betonnen plint weggewerkt. Beide hallen zijn voorzien van een grote luifel, die een monumentale doorgang vormen en tevens de ruimtelijke samenhang versterken. Tussen de luifels zijn vijf grote pijlen op palen geplaatst die op ludieke wijze de bezoekers naar het parkeerterrein en de entree leiden. Opvallend is het enorme PRAXIS-logo dat geïntegreerd is in het ontwerp en hiermee tot architectuur verheven is. Deze ruimtelijke sculptuur is 42 meter breed, 8 meter hoog en 2 meter dik en is vervaardigd uit thermisch verzinkt staal. Bij de hoofdingang staat een klein huisje met slagbomen, waarin zich transformatoren en een bluswatervoorziening bevinden.