Postkantoor

Locatie Boulevard 1945 324-326
Architect Frans Coenraad Johannes Dingemans (Utrecht)
Bekend van Stadsarchitect Maastricht
Jaar 1960
Opdrachtgever Rijksgebouwendienst
Bijzonderheden Gemeentelijk Monument

Het Postkantoor aan de Boulevard 1945 werd in 1960 gebouwd in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Het pand is ontworpen door Frans Coenraad Johannes Dingemans, een architect die vanaf 1952 als stadsarchitect betrokken was bij de wederopbouw van Maastricht. Dingemans volgde zijn opleiding tot architect aan de Technische Hogeschool in Delft en werkte vervolgens enkele jaren bij het bureau van Willem Dudok en het bureau van Brinkman en van der Vlugt. De functionalistische principes van het Nieuwe Bouwen die door deze architecten in de jaren ’30 werden gepropageerd vinden we terug in het ontwerp van het postkantoor.

Het postkantoor is een opvallend gebouw dat bestaat uit verschillende staande en liggende dozen, die samen een markante compositie vormen. De hoofdentree bevindt zich in een lange liggende doos met een glazen pui en karakteristieke luifel. Dit bouwvolume is licht verhoogd en wordt zowel aan de voor- als achterzijde betreden via een brede bordestrap. Karakteristiek aan het gebouw is de liggende doos met glazen pui en betonnen lijst die op de derde verdieping door het gebouw steekt. Links van de hoofdingang is een bakstenen schoorsteen geplaatst, gevolgd door een staande glazen doos, waarin zich het trappenhuis bevindt. De betonconstructie van het gebouw is zichtbaar gelaten en verdeelt de lange zijgevel in stroken die zijn ingevuld met lichte en donkere bakstenen en glas. In de vensters op de begane grond staan abstracte figuren afgebeeld.

Het gebouw was vanaf de oplevering in 1960 tot mei 2009 in gebruik als postkantoor. Het signatuur van de post, de posthoorn, is terug te vinden in een voorstelling op de gevel links naast de ingang. Deze voorstelling is opgebouwd uit grove grijze en blauwe stenen en toont een ruiter met posthoorn. In 2008 is het pand uitgebreid gerenoveerd en gemoderniseerd. Hierbij zijn er nieuwe aluminium kozijnen, een buitenzonwering en een klimaatinstallatie aangebracht. Aan de buitenzijde is gedeeltelijk de oorspronkelijke kleurstelling teruggebracht. Momenteel zijn er verschillende instanties in het pand gehuisvest, waaronder woningcorporatie Domijn, Stichting Activa en Stichting MEE Twente. Het gedeelte van het pand waarin Domijn gevestigd zit valt op door de vrolijke kleurstelling. Deze is aangebracht bij de verbouwing tot kantoor en is dus niet origineel.