Pompgemaal

Locatie Bruggenmorsweg
Architect Paul van der Jeugd, Matthijs Meulenbelt
Architectenbureau Van der Jeugd Architecten (Enschede)
Bekend van Kantoor Van der Jeugd, Praxis Megastore
Jaar 2002 / 2006
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Gemeente Enschede

In samenwerking met industrieel ontwerper Matthijs Meulenbelt ontwierp de Enschedese architect Paul van der Jeugd een pompgemaal in de wijk Twekkelerveld. Het gebouwtje staat langs de spoorlijn van Enschede naar Hengelo en is feitelijk een interactief kunstwerk.

Een pompgemaal is een gebouw dat het water van een lager naar hoger niveau brengt, of het grondwater op een bepaald peil houdt. Het gemaal in Twekkelerveld bestaat uit een betonnen kubus met daarnaast vier cilinders van glazen bouwstenen, geklemd tussen twee massieve betonnen platen. Bijzonder aan het pompgemaal in Twekkelerveld zijn de cilinderstenen met LED-verlichting. Deze is zo ontwikkeld dat wanneer er een trein passeert, de verlichting reageert. Het geluid van de trein wordt onafhankelijk van andere elektronische systemen uit de lucht gefilterd en opgevangen, waardoor het gebouw oplicht. Hierdoor werkt het pompgemaal als een ‘equalizer’ en is het een aangename afleiding voor treinpassagiers.