Plein West-Indië

Locatie Plein West-Indië, begrensd door de GJ Van Heekstraat, Alleeweg, Curaçaostraat en Surinamestraat
Architect H.E. Zeggelink
Jaar 1913
Bouwstijl Tuindorpachtige structuur
Bijzonderheden Beschermd stadsgezicht

Aan de westzijde van Enschede ligt een klein arbeidersbuurtje genaamd “Plein West-Indië”. De verschillende straten in het wijkje zijn vernoemd naar de benedenwindse eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen: Aruba, Bonaire en Curaçao. In dit wijkje woonden gastarbeiders die vanuit de Nederlandse koloniën naar Enschede kwamen om in de textielindustrie te gaan werken. Plein West-Indië grenst aan de noordzijde van het voormalige Rigtersbleek fabriekscomplex.

Het woonwijkje werd in 1913 aangelegd naar een ontwerp van architect H.E. Zeggelink en heeft een tuindorpachtige structuur. Het rechthoekige complex wordt begrensd door de GJ Van Heekstraat, Alleeweg, Curaçaostraat en Surinamestraat en wordt doorkruist door het Plein West-Indië en de Bonairestraat, die samen een “T” vormen. Centraal ligt een brede groenstrook met haaks daarop de West-Indië school, naar een ontwerp van architect A.H. Op ten Noort. De school kenmerkt zich door een monumentale entree onder gemetselde rondboog, getoogde ramen, zijrisalieten met zadeldaken en een klokkentorentje met koperen dak.

De in totaal 154 arbeiderswoningen staan in rijen langs de straten opgesteld en zijn uitgevoerd in twee verschillende typen. Verdiepingloze woningen met een topgevel worden afgewisseld met dubbelwoningen onder een gebroken zadeldak. De huizen zijn opgetrokken in rode baksteen boven een grijze plint en zijn voorzien van rechthoekige vensterpartijen en deuren, uitgevoerd in groenwit schilderwerk. De daken zijn afwisselend belegd met rode of blauwe pannen. Het Plein West-Indië is enkele jaren terug volledig gerenoveerd en kan worden beschouwd als een fraai voorbeeld van een eenvoudige arbeiderswijk, zoals die aan het begin van de 20e eeuw werden gebouwd.