Perikplein

Locatie Perikplein
Architect Eric Scholman
Architectenbureau RPHS Architecten, Voorburg
Jaar 1999
Opdrachtgever Woningbouwvereniging Licht & Lucht en Trebbe Bouw

Perikplein is een woonwijkje dat is ontwikkeld op het voormalige materialen opslagterrein van bouwbedrijf Trebbe. In totaal omvat het plan negentig huurwoningen, tweeëndertig koopwoningen en één bedrijfsruimte. Perikplein werd in 1999 gebouwd naar een ontwerp van Eric Scholman van RPHS Architecten.

De woningen zijn ondergebracht in verschillende langwerpige woonblokken die rond een gezamenlijk plein met grasveld staan gegroepeerd. Het plein wordt bereikt via een straatje aan de oostzijde, met aan weerszijden woonblokken van twee bouwlagen die zijn voorzien van inpandige balkons en kleine voortuintjes. Dit straatje leidt naar het plein dat is omsloten door nog vier woonblokken. Aan de noord- en zuidzijde staan twee blokken van drie bouwlagen in een licht glooiende lijn rond het veld. Deze woningen zijn voorzien van een dakterras en hebben aan de achterzijde een eigen tuin. De twee blokken aan de oostzijde tellen vier bouwlagen en zijn voorzien van dakterrassen en inpandig balkons. Aan de westzijde wordt het plein begrensd door een speelterrein.

De woningen zijn uniform ontworpen en kennen eenzelfde stijl en materialisatie. De gevels zijn opgetrokken in verschillende materialen als baksteen, donkergrijs matglas, helder glas en gevelbeplating. De platte daken hebben overstekende betonnen randen en de voordeuren zijn uitgevoerd in verschillende kleuren. Het woonblok aan de oostzijde onderscheidt zich door de overstekende tweede verdieping die als een grote doos tussen de bouwlagen is geschoven. Deze is voorzien van een crèmekleurige stuclaag en wordt gesteund door pijlers.