Patiowoningen Wolferlanden

Locatie Wolferlanden 1-4
Architect Nico R. van den Berg
Architectenbureau Nico R. van den Berg Architect (Enschede)
Jaar 1975
Bouwstijl Patiowoning
Opdrachtgever N.R. van den Berg, Mevr. Groot-Wijma, C.E. van der Molden en R.H. Reith

Aan het Wolferlanden in de wijk Stroinkslanden Noord-Oost staan vier aaneengeschakelde patiowoningen uit midden jaren ’70, naar een ontwerp van de Enschedese architect Nico van den Berg. Het project betrof een samenwerking van vier particulier opdrachtgevers, waaronder de architect zelf.

De patiowoning is een veelvoorkomend woningtype uit de jaren ’70 en bestaat uit één grondgebonden woonlaag met een binnentuin, ook wel de “patio” genoemd. De woningen aan het Wolferlanden zijn trapsgewijs geschakeld en hebben een L-vormige plattegrond. Ze zijn opgetrokken in gebroken wit metselwerk met donkerbruin gebeitst houtwerk voor de kozijnen, deuren en dakranden. De woningen zijn voorzien van een inpandige garage en een brede dakoverstek langs de voorgevel. Hoewel ze op het eerste oog identiek lijken, zijn er kleine onderlinge verschillen te bespeuren. Bij de eerste, tweede en vierde woning bevindt de entree zich rechts van de garage in een teruggeplaatste nis. Bij de derde woning is de entree meer centraal geplaatst, in een terugspringend middendeel. Langs de voorgevel van iedere woning waren oorspronkelijk metselwerken bloembakken geplaatst, in vier verschillende uitvoeringen. Bij de eerste twee woningen zijn deze nog aanwezig. Typerend voor de patiowoningen zijn de grote gemetselde schoorstenen.

Vanuit de hal met toiletruimte komt men in een royale woonkamer, voorzien van een in glas uitgevoerde achtergevel met zicht op de besloten tuin met terras. Aan de voorzijde bevindt zich een grote halfopen keuken die bij de eerste, tweede en vierde woning rechts van de entree is geplaatst en bij de derde woning links van de entree. Bij deze woning is aan de rechterzijde een extra kamer gerealiseerd. Achter de garage ligt een vleugel met de slaapvertrekken. De slaapkamers, badkamer(s) en wasruimten zijn individueel op de wensen van de verschillende opdrachtgevers aangepast. Bij de tweede en derde woning is tegen de achtergevel een berging geplaatst.