Patiowoningen UT

Locatie Matenweg 2-38
Architect Herman Haan
Architectenbureau Piramiden en Mastaba’s campus Universiteit Twente
Jaar 1965
Bouwstijl Structuralisme
Opdrachtgever Technische Hogeschool Twente
Bijzonderheden Gemeentelijk Monument

In 1964 opende de Technische Hogeschool Twente, nu Universiteit Twente, haar deuren. Voor de aanleg van het campusterrein waren de architecten Van Emden en Van Tijen aangesteld als supervisors. In tegenstelling tot de massale studentenflats die elders in Nederland werden gebouwd, wilden zij verschillende kleinschalige woningcomplexen realiseren met een vriendelijke sfeer en grote architectonische verscheidenheid. Zij gaven architect Herman Haan de opdracht om woningen te ontwerpen voor de tweede lichting studenten. De patiowoningen die hij ontwierp werden in 1965 in gebruik genomen en worden beschouwd als zijn beste werk.

Het complex dat Haan ontwierp bestaat uit een aaneenschakeling van zeventien wooneenheden. Elke eenheid bestaat uit maximaal acht studentenkamers die rond een patio zijn gegroepeerd. Deze patio’s zijn met elkaar verbonden door overdekte galerijen die voor de kamers langs lopen. Iedere kamer is voorzien van een eigen wastafel. Het toilet en de douche worden gedeeld met twee andere studenten en per groep is er een gezamenlijke keuken. In het hart van het complex ligt een grotere patio en op het dak bevinden zich vijf woningen, elk voor twee personen. Deze woningen zijn ontsloten door een overdekt voetpad dat over het dak loopt. Kenmerkend zijn de robuuste stenen gevels.

Herman Haan rondde zijn opleiding tot architect nooit af en heeft vanaf de jaren ’70 niets meer ontworpen. Hij bracht veel tijd door als volkenkundige en archeoloog in Afrika, een interesse die in zijn architectuur naar voren komt. Naast de patiowoningen ontwierp hij op de campus ook een sportcentrum, de piramiden en mastaba’s (piramiden met één rechte gevel) en een woningcomplex voor meisjes.