Parkeergarage RAU

Locatie Wethouder Beverstraat
Architect Thomas Rau
Architectenbureau RAU architecten (Amsterdam)
Bekend van Hoofdkantoor De Woonplaats
Jaar 2009
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Cocon Vastgoed (Amsterdam)

De Zuiderval is de zuidelijke toegangsweg naar het centrum van Enschede en wordt gemarkeerd door hoogstaande architectuur. Op de hoek met de Wethouder Beverstraat bevindt zich het hoofdkantoor van woningcorporatie De Woonplaats, een eyecatcher naar ontwerp van Thomas Rau. Deze architect is eveneens verantwoordelijk voor de naastliggende parkeergarage, een futuristisch ogend gebouw gesitueerd aan de achterzijde van het bedrijvencentrum AOC.

De parkeergarage is gerealiseerd in een rechthoekig laagbouw volume dat voorheen samen met de aangrenzende hoogbouw toebehoorde aan het kantoor van het energiebedrijf IJsselmij. Het langwerpige hoofdgebouw van vijf bouwlagen biedt na een grondige verbouwing in 2003 onderdak aan het “Algemeen Ondernemers Centrum” (AOC). Het achterliggende bouwvolume werd in opdracht van Cocon Vastgoed getransformeerd van kantoor tot parkeergarage. Om aansluiting te zoeken bij het hoge beeldniveau van De Woonplaats werd besloten deze opdracht te verlenen aan architectenbureau RAU.

De Zuiderval wordt gemarkeerd door een lintbebouwing met rechthoekige bouwvolumes variërend van vier tot tien bouwlagen. Omdat het volume van de laagbouw niet aansloot op deze stedenbouwkundige situatie werd RAU gevraagd hiervoor een passende oplossing te zoeken. Het antwoord werd gevonden in het verkleinen van het volume aan de zijde van De Woonplaats, en het uitbouwen van het volume in de richting van de Gasfabriekstraat. Hierdoor voegt de garage zich op een bescheiden manier naar de omringende architectuur.

Doordat de bestaande laagbouw reeds was voorzien van een parkeerdak leende de betonconstructie zich goed voor de aanpassing naar parkeergarage. De oorspronkelijke gevels waren relatief gesloten en voorzien van overheaddeuren en hoge ramen. Deze zijn verwijderd en vervangen door een organisch traliewerk van staalplaat. De garage biedt plaats aan honderd auto’s en is eveneens voorzien van een fietsenstalling.