Park Stokhorst - Nico Zantinge

Locatie Elsmaathorst, tussen Noord Esmarkerrondweg, Floraparkstraat en Kotkampweg
Architect Nico Zantinge
Architectenbureau N.H. Zantinge Architect (Enschede)
Bekend van Slagerij Zantinge, woningen Toernooistraat
Jaar 1979
Bouwstijl Jaren ’70 architectuur
Opdrachtgever Park Stokhorst B.V.

Eind jaren ’70 en begin jaren ‘80 werd aan de oostzijde van Enschede het Park Stokhorst aangelegd; een fraaie woonwijk gesitueerd in het groen. Het stedenbouwkundig ontwerp van de wijk bestaat uit verschillende deelplannen. Tussen de Noord Esmarkerrondweg en Kotkampweg kreeg de Enschedese architect Nico Zantinge de vrije hand tot het ontwerpen van een kleine woonwijk.

Zantinge maakte een ontwerp voor in totaal 87 woningen in vijf typen, die hij gegroepeerd langs kronkelende straten opstelde. Dwars door de wijk loopt de Winkelshorst, die de Kotkampweg en de Esmarkerrondweg verbindt. Ten oosten van deze straat vertakken de Enkeshorst en Groenlandhorst zich door de wijk, terwijl aan de westzijde de Elsmaathorst door de wijk slingert. Dit doolhof van straten is typerend voor de architectuurfilosofie van de jaren ’70, die ontstond als een reactie op de grootschalige en massale woningbouw uit de jaren ’60. Architecten waren op zoek naar een kleinschalige inrichting van de openbare ruimte waarbij de mens centraal stond en vonden dit in kronkelende wegen, doodlopende straatjes en besloten hofjes.

Het werk van Zantinge kenmerkt zich door een sterke eigen vormentaal. De woningen zijn opgetrokken in gele baksteen onder rode pannendaken en worden getypeerd door een compositie van kleurrijke en speelse elementen, zoals deuren onder rondbogen, halfronde vensters, houten paneeltjes, lage muurtjes en kleine hoogteverschillen. Aan de Elsmaathorst 20 t/m 32 staat een serie speelse woningen onder lessenaarsdaken en voorzien van een carport, waaronder het “Huis Sachse”. Deze woningen op een L-vormige plattegrond hebben een centrale entreehal met aan de voorzijde een berging en keuken. Centraal bevindt zich de eethoek en aan de achterzijde de tuingeoriënteerde woonkamer. Aan de rechterzijde bevindt zich een uitbouw met slaapkamer. De verdieping biedt plaats aan nog eens twee slaapkamers en een badkamer.