Park Phi

Locatie Zuiderval
Jaar 2012
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Schröder Vastgoed

Park Phi is een kantorencomplex langs de Zuiderval, de zuidelijke toegangsweg naar Enschede. Het kantorenpark is het meest duurzame van Nederland en ontwikkeld door Schröder Vastgoed. De naam van het begin 2012 opgeleverde complex is ontleent aan de Griekse letter Phi, het symbool voor de “gulden snede”.

Het kantorenpark omvat drie torens variërend van 28 tot 40 meter, met een totaal vloeroppervlakte van 15.000 vierkante meter. Bij het ontwerp van de toren stond het uiterst actuele thema duurzaamheid centraal. Het gebouw moest energiebesparend, milieuvriendelijk en CO² beperkend zijn. Er werd gezocht naar een vernieuwende en innovatieve bouwwijze, door Schröder omschreven als het “industriële bouwen”. Dit is een efficiënte bouwwijze waarbij voorbereiding, productie en montage optimaal op elkaar zijn afgestemd. De bouwelementen worden 3D ontworpen, in de fabriek geprefabriceerd en kunnen vervolgens eenvoudig en snel worden gemonteerd. Hierdoor wordt bespaard op arbeidskrachten, bouwtijd en bouwafval. De bouwelementen van Park Phi zijn gemaakt van gerecycled beton. Daarnaast zijn tal van energiebesparende maatregelen getroffen, zoals zonnepanelen op het dak, waterbesparende toiletten, energiezuinige verlichting en zeer innovatieve waterpompen.

Volgens Schröder is de vormgeving van de torens geïnspireerd op de “Baobab” boom, ook wel “Apenbroodboom” genoemd, een boom met een reusachtige stamomtrek die voornamelijk voorkomt op Madagaskar en wel duizend jaar oud kan worden. Deze inspiratie is vertaald naar drie gebouwen met eenzelfde vormentaal, maar variërend in hoogte en afwerking. Alle drie de torens hebben als basis een vijfhoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken in de geprefabriceerde witte panelen voorzien van een ruitpatroon. Om de massiviteit van de gevels te doorbreken zijn de gevelranden uitgevoerd in glas. Het onderscheid tussen de gebouwen wordt gemaakt in de speels ontworpen dakafwerking.

De prominent gesitueerde noordelijke kantoorflat telt tien verdiepingen en is in gebruik door een accountantskantoor, de middelste toren van vijf verdiepingen door een advocatenkantoor en de zeven verdiepingen tellende zuidelijke toren door een reisorganisatie. Tussen de gebouwen is parkeergelegenheid gerealiseerd. Rond de gebouwen is een parkachtige omgeving gecreëerd gekarakteriseerd door slingerende wandelpaden en een waterpartij. Hiermee is aansluiting gezocht op het groene karakter van het Kotmanpark.