Op De Brouwerij

Locatie Deurningerstraat, Roomweg
Architect Hans van de Wijgert
Architectenbureau Stedenbouwkundig ontwerp: Architekten Cie., Amsterdam
Bekend van Stedenbouwkundig plan Nieuw Roombeek
Jaar 2011
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Gemeente Enschede

Van 1896 tot 2005 heeft de Enschedese bierbrouwer Grolsch haar bier gebrouwen in het hart van de stad. In 2004 werd een gloednieuwe brouwerij op het terrein de Groote Plooy buiten de stad in gebruik genomen, waarmee in de wijk Roombeek een gebied van zes hectare vrij kwam voor herontwikkeling. Onder supervisie van architect Hans van de Wijgert van de Architekten Cie is het voormalige brouwerijterrein getransformeerd naar een hoogwaardig gebied voor wonen en werken. Het terrein draagt de toepasselijke naam ‘Op de Brouwerij’.

Op de Brouwerij bestaat uit vier grote complexen die plaats bieden aan een mix van ondernemerschap, cultuur, creativiteit en ontspanning. Het gebied huisvest meer dan honderd appartementen, tientallen woningen, bijna 8.000 vierkante meter voor detailhandel en horeca en 20.000 vierkante meter voor bedrijven. De diverse architecten die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de verschillende gebouwen hebben allemaal het industriële karakter van het gebied als uitgangspunt genomen.

Centraal in de noordwesthoek van het terrein ligt het voormalige Brouwhuis van Grolsch. De bierbrouwer bepaalde voor een groot deel de identiteit van de in 2000 door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek. Vanwege deze belangrijke beeldbepalende functie werd besloten om bij de herontwikkeling van het gebied het brouwhuis te bewaren. IAA Architecten is verantwoordelijk voor de transformatie van het gebouw, dat door de rijke variëteit van materialen en texturen opnieuw een industrieel karakter heeft.

Naast het Brouwhuis liggen de complexen ‘Brouwmeester’ en ‘Korenaar’. Deze zijn beide ontworpen door LEVS Architecten (Loof, Mout en Van Stigt, Amsterdam) en tellen respectievelijk twaalf en vijf verdiepingen. De Brouwmeester doet door de verspringende verticale elementen en de sheddaken denken aan de voormalige fabrieksgebouwen. Ook de Korenaar maakt een referentie naar de markante industriële gebouwen, door de donkerrode baksteen met horizontale banden. In de zuidwesthoek komt een complex van architect Branimir Medić van de Architecten.Cie, met de gebouwen ‘Lagerhuis’ en ‘Hogerhuis’. Langs de Roomweg ligt een groot centraal plein met terrassen. Aan de westkant van het Brouwhuis ligt een parkeerterrein en ten noorden van Op de Brouwerij is een parkeergarage gerealiseerd, naar een ontwerp van IAA Architecten.