Nederlandse Bank

Locatie Auke Vleerstraat 1
Architect Jelle Abma
Architectenbureau Abma + Hazewinkel + Dirks, Amsterdam
Bekend van Hoofdkantoren van De Nederlandsche Bank, Postbank, Wolters Kluwer en van Pierson Heldring & Pierson in Amsterdam, alle vestigingen in Nederland van de Westland/Utrecht Hypotheekbank
Jaar Begin jaren ’80
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever De Nederlandse Bank, Van Eesteren, Thomasson Dura, Innoplan

Begin jaren ’80 werd op het Business & Science Park aan de westkant van de stad een nieuw kantoorpand gerealiseerd in opdracht van de Nederlandse Bank. Het pand is beeldbepalend gesitueerd langs de Hengelosestraat en werd gebouwd naar een ontwerp van het architectenbureau Abma + Hazewinkel + Dirks uit Amsterdam. Momenteel huisvest het gebouw het Techno Activity Center, dat bezoekers op een interactieve wijze laat kennismaken met natuurwetenschappelijke en technologische onderwerpen.

Het abstract vormgegeven pand telt drie bouwlagen en is opgebouwd uit in elkaar geschoven rechthoekige dozen van rode baksteen. Opvallend is het sterke contrast tussen de gesloten zijgevels en de open kopgevels, die het pand een voorwaartse oriëntatie geven. Karakteristiek zijn de grote dakoverstekken en de in witte kozijnen geplaatste vensters met een verticale geleding. Onder het pand bevindt zich op tien meter diepte een constructie van staal en beton, waarin zich de kluizen van de vroegere bank bevinden.

De tuin met waterpartij en het hekwerk zijn geïntegreerd in het ontwerp. Op verzoek van architect Abma werd door de Hengelose kunstenaar Evert Strobos een object ontworpen van roestkleurig cortenstaal dat is geplaatst in de aan de noordzijde gelegen vijver. Het abstracte werk heeft de vorm van een waaier en wordt in de volksmond ook wel ‘de waaier met geld’ genoemd.