Nationaal Muziekkwartier

Locatie Wenninckgaarde 40-42
Architect Jan Hoogstad, Stijn Rademakers, Ralph Sijstermans en Maria Haag
Architectenbureau Ector Hoogstad Architecten, Rotterdam
Bekend van Ministerie VROM Den Haag, Rabotheater Hengelo, Hoofdkantoor Unilever Rotterdam
Jaar 2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Gemeente Enschede
Bijzonderheden Kunstwerk: Petra Blaisse

Het Nationaal Muziekkwartier is een multifunctioneel muziek- en theatercentrum in het hart van Enschede. Het gebouw is uniek in zijn soort en biedt plaats aan zes muzikale organisaties; Podium Twente, Muziekschool Twente, Poppodium Atak, ArtEZ Conservatorium, Orkest van het Oosten en Nationale Reisopera, die samen zo’n 18.000 vierkante meter in beslag nemen. Het opvallende gebouw vormt een belangrijke schakel in de Cultuurmijl, die de binnenstad van Enschede met de wijk Roombeek verbindt.

Het Nationaal Muziekkwartier is het laatste ontwerp van architect Jan Hoogstad en is een signatuur van zijn werk. Het gebouw bestaat uit verschillende volumes die op ingenieuze wijze in elkaar zijn gestoken. De muziekschool bevindt zich in een rechthoekig volume op kolommen langs het spoor. Het poppodium is gevestigd aan de voorzijde en heeft een sculpturaal gekromde koperen gevel, die doorloopt in het dak van het theater. Het theater heeft een vooroverhellende glazen gevel met lamellen, waarachter zich de foyer bevindt. In de vierkante doos die boven het gebouw uitsteekt bevindt zich de grote zaal. Via een transparante tussenzone worden de volumes van elkaar gescheiden. In de toekomst zal aan de stationzijde een trap worden gebouwd, die de bezoekers vanaf het Willem Wilminkplein naar boven leidt. Ook zal het muziekkwartier worden verbonden met het naastgelegen muziekcentrum via een loopbrug op de eerste verdieping.

In het muziekkwartier bevinden zich een grote zaal met 1001 zitplaatsen, twee popzalen voor 300 en 700 bezoekers, elf oefenruimtes met apparatuur, een balletstudio, kantoren, een popcafé en foyers. Ook in het gebouw heeft iedere ruimte een eigen karakter, van klassiek tot stoer. De zalen kunnen afzonderlijk worden geprogrammeerd en de foyers kunnen naar behoefte worden losgekoppeld of aaneengeregen. De foyers zijn voorzien van een ingenieus lichtsysteem en worden met elkaar verbonden door een 150 meter lang kunstwerk van Petra Baisse, waarop de melodie van het Twentse volkslied staat afgebeeld.