Muziekcentrum

Locatie Noorderhagen 27
Architect Boy Wendrich
Architectenbureau IAA Architecten, Enschede
Bekend van De Maere, Brouwhuis Grolsch, Grolsch Veste, Malietoren Den Haag
Jaar 1988
Bouwstijl Eclectisch / Modern
Opdrachtgever Gemeente Enschede

Het muziekcentrum opende in september 1988 haar deuren en hoort sindsdien bij de belangrijkste concertzalen van ons land. Het is de thuisbasis van het Orkest van het Oosten en ArtEZ Conservatorium. De grote concertzaal heeft een prachtige akoestiek die door bezoekers en internationale musici wordt geprezen.

Het muziekcentrum is strak vormgegeven en bestaat uit verschillende rechthoekige volumes. De gevels zijn opgetrokken in een lichte, ruwe steen en kenmerken zich door de toepassing van smalle, verticale ramen. Op twee plekken valt de gevel van de eerste verdieping terug, waardoor een beschutte entree is ontstaan die wordt ondersteund door kolommen. Boven de hoofdingang bevindt zich een gouden punt. De ingang van het conservatorium bevindt zich aan de achterzijde.

Ondanks het beperkte budget en het relatief kleine aantal zitplaatsen is het architect Boy Wendrich gelukt een excellente akoestiek voor symfoniemuziek te creëren. Hij ontwierp een constructie die optimaal gebruik maakt van het volume van het gebouw. Deze stalen constructie is in de concertzaal geïntegreerd en dient als geluidverspreidend element. Door het dichtdoen van gordijnen kan de nagalmtijd in de zaal worden verminderd.

De zaal is multifunctioneel in gebruik en kan plaats bieden aan 1054 stoelen of 1800 staanplaatsen. De stoelen zijn geplaatst op beweegbare vloeren die onder het podium kunnen worden opgeborgen. Hierdoor leent het muziekcentrum zich ook uitstekend voor popconcerten en congressen. De kleine zaal met 200 stoelen is geschikt voor kleinere optredens zoals jazzconcerten en kamerorkesten.

In 2008 opende het Nationaal Muziekkwartier haar deuren. Dit gebouw van architect Jan Hoogstad is gesitueerd naast het Muziekcentrum. Beide gebouwen zijn op het niveau van de eerste verdieping met elkaar verbonden door een brug, die ook is ontworpen door architectenbureau IAA.