MUWI flats

Locatie Vlierstraat 330
Architect E.F. Groosman / Renovatie: Louis Banning
Architectenbureau Architectenbureau E.F. Groosman N.V. (Rotterdam) / Renovatie: Intex Architecten
Jaar 1966 / 2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Domijn, Woongroep Twente

In de jaren ’60 werd aan de zuidzijde van Enschede een grote nieuwe woonwijk gebouwd, naar een stedenbouwkundig ontwerp van Samuel Joshua van Embden. De Wesselerbrink werd gebouwd volgens de architectuurfilosofie van het CIAM, waarbij de adagia “licht, lucht en ruimte” belangrijke speerpunten waren en de architecten hun ontwerpen baseerden op het principe van het functionalisme: vormt volgt functie. De zogenaamde “MUWI” flats aan de Vlierstraat werden in 1966 gebouwd, naar een ontwerp van E.F. Groosman. In 2008 zijn de flats gerenoveerd door Intex Architecten.

Het betreft een complex met in totaal 175 portiekwoningen en 38 garages, die verdeeld zijn over vijf langwerpige woonblokken en vier garageblokken. In de onderbouw van ieder blok bevinden zich in totaal 25 bejaardenwoningen, met daarboven 150 etagewoningen. Het ontwerp kenmerkt zich door eenvoud. De vijf langwerpige woonblokken van vier bouwlagen zijn opgetrokken in gele baksteen, waarbij de betonnen tussenvloeren zichtbaar zijn gelaten. De gevels worden gekenmerkt door een ritmiek van de uitkragende balkons en vierkante ramen. De plint van de gebouwen is deels ingevuld met inpandige garages.

De flats danken hun naam aan het MUWI bouwstysteem, een stapelbouwmethode die in het begin van de jaren vijftig werd ontwikkeld door het Rotterdamse aannemersbedrijf Muys & de Winter. Door betonblokken van twee holten te voorzien werden deze aanzienlijk lichter, waardoor ze door slechts één bouwvakker konden worden gestapeld. De blokken werden vervolgens volgegoten met beton. Deze snelle en efficiënte methode bood een antwoord op de naoorlogse woningnood.

In het kader van de grootschalige wijkvernieuwing van de Wesselerbrink zijn de flats in 2008 gerenoveerd. Voor de gevelrenovatie was een prijsvraag uitgeschreven door Woongroep Twente, die werd gewonnen door Intex Architecten. Het ontwerp van Intex benadrukt de horizontale structuur van de gebouwen, door het verbreden van de spekbanden. Daarnaast zijn de entreepartijen, glazen trappenhuizen en balkons geaccentueerd met witte elementen. Aan de zuidzijde zijn de balkons vergroot en zijn terrassen geplaatst, waardoor meer buitenruimte is gecreëerd.