Mobiland

Locatie Zuiderval
Architectenbureau Zwarts & Jansma Architecten (Amsterdam)
Jaar 2007
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Borghese Vastgoed

Mobiland is een modern “mobiliteitscentrum” van 15.000 vierkante meter, gesitueerd langs de zuidelijke toegangsweg Zuiderval. Het complex huisvest verschillende voorzieningen rond het thema “alles voor de auto”, zoals autodealers, autoshowrooms, autoverhuurbedrijven, een autowasstraat en een Park-and-Ride zone. Door de beeldbepalende ligging langs de Zuiderval is het project ook wel als “autoboulevard” bestempeld. Het ontwerp is afkomstig van Zwarts & Jansma Architecten.

Mobiland is ontworpen als een langwerpig doosvormig complex opgebouwd uit verschillende units, met centraal daarin een openbaar gebied voor parkeren. Vanuit dit gebied wordt toegang verleend tot de verschillende faciliteiten. De units zijn visueel met elkaar verbonden door een doorgaande luifel van 570 meter in lengte, gemaakt van stalen buisprofielen met aan de zichtzijde een blauwe neonbuis. Tussen deze luifel en de constructie zijn reclamepanelen geplaatst. Een tweede visueel bindend element is de doorgaande gevelwand, opgebouwd uit geïsoleerde binnendozen met zilvergrijze metallic golfplaten, boven een plint van vezelcementplaten. Met deze gevelbekleding is ook aansluiting gezocht bij de naastgelegen Praxis Megastore naar ontwerp van Van der Jeugd Architecten.

De gevel wordt op verschillende plaatsen opengebroken door enorme glazen puien. De autodealers langs de Zuiderval hebben grote etalageruiten die onder hoek zijn geplaatst om reflecties tegen te gaan. De opslag- en parkeerruimten bevinden zich in een grote kelder met aan de Zuiderval-zijde een glazen plint, waardoor het gebouw visueel lijkt te zweven. Ook de moderne wasstraat, gesitueerd in de noordoosthoek, is voorzien van een glazen gevelwand.