Minkmaatschool

Locatie Minkmaatstraat 15a
Architect H. Reijgers, Enschede
Jaar 1895
Bouwstijl Neorenaissancevormen
Opdrachtgever Gemeente Enschede
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Ten noorden van de binnenstad, tussen het stadscentrum en de Laaressingel, ligt de arbeiderswijk Laares. In de wijk staan langs licht gebogen straten rijen met arbeiderswoningen uit het begin van de twintigste eeuw. Centraal ligt een fraaie basisschool met klokkentoren, gebouwd in 1895 naar een ontwerp van architect H. Reijgers. De Minkmaatschool is één van de vele kleine karakteristieke historische schoolgebouwen die in Enschede te vinden zijn.

De school is opgetrokken in baksteen boven een grijze plint en onder een schilddak met Friese pannen. De symmetrische voorgevel heeft een middenrisaliet onder dwarskap met een fraaie entreepartij. De entree is geplaatst onder een grote gemetselde rondboog met een kleurrijk baksteenmozaiëk, dat in verkleinde versie is toegepast boven het venstertje in de top. De entree is voorzien van veel glas, met een dubbel drieluiks bovenlicht en verticale vensters. Aan weerszijden van de ingang bevinden zich grote vierkante vensters onder segmentbogen. De gevels zijn uitvoerig gedecoreerd met gevelranden met een gemetselde boogfries, hoeklisenen en ritmisch geplaatste spekbanden en sluitstenen. Deze typologie is voortgezet in de zijgevels, waarin afwisselend vensters onder een segmentboog of rondboog zijn geplaatst. Het opvallende baksteenmozaïek ook hier terug te vinden.

De school is ontworpen op een vierkante plattegrond en is een zogenaamde eenlaags gangschool. Vanuit het entreeportaal leidt een dubbele deur naar de gang. met aan weerszijden drie lokalen. Aan het uiteinde bevindt zich de achteringang, geplaatst in een portaaltje onder plat dak. Nadat de school haar oorspronkelijke functie heeft verloren is het gebouw in gebruik genomen als atelierruimte voor kunstenaars.