Mensa 'De Boerderij'

Locatie Boerderijweg 77
Architect Piet Blom / Abel Blom
Bekend van Kubuswoningen in Helmond en Rotterdam, ‘Kasbah’ Hengelo, Theater Helmond
Jaar 1962-1964 / 2002-2004
Bouwstijl Structuralisme
Opdrachtgever Technische Hogeschool Twente
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

De Boerderij werd in 1964 geopend als tijdelijke mensa van de Universiteit Twente en is een verbouwing naar een ontwerp van architect Piet Blom. De verbouwing van een oude Saksische boerderij tot mensa betekende de landelijke doorbraak van deze Amsterdamse architect.

De stedenbouwkundige aanleg van het campusterrein was in de jaren ’60 in handen van Van Emden en Van Tijen. Van Tijen gaf aan Piet Blom de opdracht om een oude Saksische boerderij tot mensa te verbouwen, waarbij de oorspronkelijke bouwstijl van de boerderij gehandhaafd moest blijven. Hiermee werd Blom voor een lastige ontwerpopgave gesteld, want er moesten tal van faciliteiten in de mensa worden ondergebracht. De boerderij moest een restaurant, snackbar, discotheek, keukens, bibliotheek, café, vergaderruimte en administratiekantoor gaan huisvesten.

De boerderij is gelegen in het centrum van het terrein van de Universiteit Twente en staat in sterk contrast met de zakelijke architectuur van de andere gebouwen op de campus. Dit sterke contrast wilde Blom behouden. Hij ontwierp binnen de bestaande structuur van de boerderij een interieur vol verrassende ruimtelijke effecten. Op de bestaande fundering is een constructie van eiken spanten en balken geplaatst. De zware balken zijn zowel aan de buitenzijde als in het interieur goed zichtbaar gelaten, zodat de sfeer van de boerderij bewaard is gebleven. De boerderij heeft een overkapping van zadeldaken, gedekt met rode dakpannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en hout. In de gevels zijn rood geschilderde kozijnen geplaatst die zijn ingevuld met houten planken en glas.

In het interieur zijn de verdiepingen dusdanig geschakeld, dat er een verrassend ritme van niveauverschillen en vides is ontstaan en zo het ruimtelijk karakter bepaalt. Deze kleinschaligheid is kenmerkend voor zijn latere werk en toont al voorzichtig kenmerken van het structuralisme, de architectuurstijl waarin hij in 1964 de definitieve mensa ‘de Bastille’ ontwierp.

In 2004 is De Boerderij door zoon Abel Blom verbouwd tot sjiek restaurant, de ‘Faculty Club’. Hierbij is het silhouet van de schuur intact gehouden en is een nieuw, onopvallend element geplaatst, waarin zich de keuken bevindt.