Mariakerk

Locatie Deurningerstraat 212-214
Architect Stuyt / Sluymer
Jaar 1927
Bouwstijl Eclectisch
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

De Rooms-katholieke Mariakerk aan de Deurningerstraat staat op de voormalige grens van de gemeenten Lonneker en Enschede. Officieel heet de kerk de ‘Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand’. De kerk is in 1927 geopend en is gebouwd naar ontwerp van architect Jan Stuyt uit Den Haag. Joh. H. Sluymer uit Deventer was uitvoerend architect. De naastgelegen pastorie is ontworpen door N. Rigter uit Bussum.

De kerk is een voorbeeld van de Rooms-Katholieke architectuur tijdens het interbellum. Voor die tijd werden katholieke kerken gebouwd in een neogotische stijl, een voorbeeld hiervan is de St. Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat uit 1894. Na de Eerste Wereldoorlog werd deze stijl vervangen door een eenvoudige, meer eigentijdse vormgeving.

De kerk is opgetrokken in baksteen en gebouwd als driebeukige kruisbasiliek met dwarsschepen. Het zadeldak boven de middenbeuk en de lessenaardaken boven de zijbeuken zijn belegd met rode pannen. In de gevels zijn tussen de steunberen rondboogvensters en roosvensters geplaatst. De eindgevels hebben ruitvormige versieringen van metselwerk met daarin roosvensters. Bij de ingang hangen tegeltableaus van de wapens van Enschede en Lonneker. De toren aan de zijkant werd in 1938 aangebouwd en is ontworpen door Sluymer. De slanke toren heeft een vierkante lantaarn en een tentdak met wijzerplaten.

De kerk heeft een eenvoudig interieur, waarin het baksteen van de muren met rondbogen zichtbaar is gelaten. Het hoofdaltaar werd ontworpen door de edelsmedenfamilie Brom uit Utrecht. Boven het altaar bevindt zich een roosvenster met gebrandschilderd glas. De kerk heeft een groot podium en een perfecte akoestiek en is onder meer in gebruik als muziekpodium.