Louwesvelde

Locatie S.L. Louwesstraat
Architect George de Witte
Architectenbureau De Witte - Van der Heijden Architecten
Bekend van Euregiokliniek
Jaar 2009
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Domijn

Aan de S.L. Louwesstraat in de wijk Stadsveld is in 2010 ‘Louwesvelde’ verrezen, een serie van zes appartementengebouwen met in totaal 32 koop- en 64 huurappartementen. Het complex is gebouwd in opdracht van woningcorporatie Domijn naar een ontwerp van George de Witte. De zes gebouwen hebben ieder een eigen naam eindigend op ‘velde’: Korenvelde, Fabritiusvelde, Pottersvelde, Warmoesvelde, Ruysvelde en Remorsvelde.

De zes gebouwen hebben een stoer en hedendaagse karakter en vormen een sterk ensemble binnen de wijk. De strakke gevels zijn opgetrokken in de zogenaamde ‘clickbrick’, een droogstapel baksteen met een minimale voeg. Ieder gebouw heeft een identieke opzet. Aan beide zijden van de hoofdentree is een maisonnette gerealiseerd; een appartement met meerdere woonlagen. De luifel boven de entree wordt gevormd door een balkon van het bovenliggende appartement. Op de eerste drie woonlagen zijn de appartementen dwars geplaatst, met balkons aan de zuidzijde. Op de vierde verdieping zijn twee appartementen in de lengterichting van het gebouw geplaatst. Deze hebben een mooie daktuin die is georiënteerd op het zuidwesten. Doordat de gevels schuin oplopen ligt deze tuin beschut. In de gevels zijn kijkspleten aangebracht. De penthouses hebben twee woonlagen en zijn voorzien van een grote vide en een enorme glaspui. Dit twee verdiepingen hoge panorama raam geeft een prachtig uitzicht richting de binnenstad. Door de grote overstek wordt het ‘kijkdoos-karakter’ versterkt. Aan de achterzijde van de penthouses bevindt zich eveneens een besloten daktuin. De appartementen variëren in oppervlakte van 74 tot 162 vierkante meter en hebben een tot drie slaapkamers. Iedere woning heeft een eigen parkeerplaats en berging.

De bouw van Louwesvelde is onderdeel van de herstructrering die Domijn uitvoert in de wijk Stadsveld. De appartementen komen in de plaats van lange portiekflats uit de jaren ’50 die niet meer voldeden aan de stedenbouwkundige eisen van deze tijd. Tegenover het complex is parkeerruimte gerealiseerd en de bestrating is heraangelegd. Tegenover het Louwesvelde zijn enkele blokken met woningen gerenoveerd en voorzien van een nieuw kleurenschema dat aansluit bij het Louwesvelde en de naastgelegen torenflat Stadsvelde. Buiten de S.L. Louwesstraat wordt ook het wijkcentrum van Stadsveld vernieuwd.