Lonneker Brink

Locatie Dorpsplein Lonneker
Architect Henk Visscher
Bekend van Architect, in dienst bij de Gemeente Enschede
Jaar 2009
Bouwstijl Hedendaags

Lonneker is een klein maar bijzonder dorp, verscholen in het groen ten noorden van de stad Enschede. Centraal in het dorp ligt een intieme brink met een historisch karakter, welke in 2009 een nieuwe uitstraling en inrichting heeft gekregen.

Van oudsher is de brink in Lonneker een boerenerf. Voorheen stond op de plek van café Sprakel in de zuidwesthoek van het plein een boerderij, die in 1825 was aangekocht door een zekere heer Winkel. Hij bouwde op verzoek van de katholieke kerk een café. Aan de oostzijde wordt het plein begrensd door de neogotische Rooms-Katholieke kerk die in 1937 is gebouwd. Naast de kerk ligt een kerkhof. Aan de noordzijde bevindt zich een houten muziekkoepel die in 2008 is gerenoveerd en wordt gebruikt bij festiviteiten. Diverse bankjes bieden inwoners en passanten de mogelijkheid om in alle rust van de brink te genieten. Verschillende boompartijen geven de brink een groen en intiem karakter.

Henk Visscher, landschapsarchitect in dienst bij de gemeente Enschede, kreeg de opdracht om het plein opnieuw in te richten. Het verbeteren van de verkeerssituatie was hierbij het uitgangspunt. In het ontwerp is het bestaande karakter van het dorpsplein doorgevoerd. De brink is ingericht als een hedendaags erf en is voorzien van een bestrating met rode klinkers, waarin met blauwe klinkers vloeiende lengtelijnen zijn aangebracht. Deze doorbreken niet alleen het grote vlak, maar reguleren tegelijkertijd de verkeersstroom. Voor de kerk is een serie paaltjes geplaatst die de voetgangerszone markeren.