Landhuis Zonnebeek

Locatie Zonnebeekweg
Architect Arend G. Beltman
Architectenbureau Beltman architecten, Enschede
Bekend van Bureau Beltman heeft sinds 1871 tal van woonhuizen en fabrieken ontworpen
Jaar 1906
Bouwstijl Neoclassicisme
Opdrachtgever J.B. van Heek
Bijzonderheden Rijksmonument

Het landhuis Zonnebeek werd in 1906 gebouwd in opdracht van de textielbaron Jan Bernard van Heek en zijn Amerikaanse vrouw Edwina Burr Ewing. Het ontwerp van architect Arend G. Beltman is geïnspireerd op het landhuis van de grootmoeder van Edwina in Nashville, gelegen in de staat Tennessee in het zuiden van de Verenigde Staten.

Het landhuis in neoclassicistische stijl heeft wit gepleisterde gevels en een schilddak met kapellen en aan weerszijden een schoorsteen. De voorgevel is streng symmetrisch en springt in het midden licht naar voren. Dit gedeelte heeft een door zuilen gedragen balkon en wordt bekroond met een timpaan, waarin een roosvenster is geplaatst. Dit balkon is kenmerkend voor de zogenaamde Amerikaanse ‘planterswoningen’, die de beheerders van plantages lieten bouwen. Ook de westgevel had oorspronkelijk een balkon, deze is in 1911 verbouwd tot serre.

Op de historische buitenplaats bevinden zich naast het landhuis ook een tuin, een koetshuis met stallen, een dienstwoning, een garage, een kapschuur, een moestuin met schuur, een theekoepel, een schaapskooi met duiventil en een hek met op de pijlers de tekst ‘Zonnebeek’. De parkaanleg in landschapsstijl is naar ontwerp van P.H. Wattez en is eveneens Amerikaans geïnspireerd. Rond 1908 is een boomgaard met moestuin en bloementuin aangelegd, die wordt omringd met muren en hagen. In 1972 is de tuin hersteld naar een ontwerp van architectenbureau T.H. Koning.

De broer van Jan Bernard, Jan Herman van Heek, richtte op 15 november 1946 de Stichting Edwina van Heek op. Deze stichting steunt culturele projecten in Overijssel en de Gelderse Achterhoek, die zijn gericht op het behoud van natuurmonumenten, historisch waardevolle gebouwen en kunstobjecten. Ook huis Zonnebeek wordt door de stichting beheerd. In de zolderverdieping is een appartement gebouwd voor de huidige beheerder. De villa en het park zijn niet opengesteld voor bezichtiging, wel kan op het landgoed rond de villa worden gewandeld.